Ølbloggen

Bryggeribråk 2015 – Finale

 

26 oktober er datoen da det hele skal avgjøres..

Hvem er nordens beste til å kombinere sitt øl til ulik mat? Vi vil selvsagt være tilstede, så følg med på facebookgruppen og instagram (@mrmatmeg) for løpende info og bilder direkte fra finalen.

Lindheim ølkompani VS Gotlands bryggeri

web_logo_bb2015Håndtverkerstuene har virkelig blitt en institusjon når det gjelder å kombinere mat og øl. Med konkurransen «bryggeribråk» utfordres de beste bryggeriene til å vise hva de kan om øl og mat. Det er ikke første gang konkurransen arrangeres, men det er første gang det er en konkurranse mellom nordiske bryggerier og ikke bare de norske. I fjor var det Ringnes som vant, og Kinn som tapte i finalen måtte bite i det sure eplet og brygge et eget øl til ære for vinneren.

De to finalistene i år er to spennende og dyktige bryggerier som absolutt fortjener sin finaleplass. Lindheim bryggeri er et spennnede bryggeri fra Gvarv i Telemark som er spesielt kjent for sin bruk av egen frukt i ølet sitt. (her kan du lese mer om Lindheim, fra da jeg besøkte dem tidligere i år). Gotlands bryggeri er et prisbelønt svensk bryggeri som holder til i Visby.

I år har mange av nordens beste bryggerier deltatt i den ærefulle konkurransen. De deltagende bryggeriene er: 7 Fjell Bryggeri, Austmann, Dugges, Einstök, Gotlands bryggeri, Haandbryggeriet, Hornbber, Kinn, Lervig, Lindheim Ølkompani, Malmgård, Nøgne Ø, Oppigårds bryggeri, Ringnes, Ugly Duck Brewing CO og Ægir.

Dette er bryggeribråk

Bryggeribråk er den ærefulle konkurransen der det avgjøres hvem som er flinkest til å kombinere øl og mat. Det hele foregår ved at to bryggerier av gangen utfordres til en duell der det skal settes øl til tre retter. Juryen består av 60 gjester som avgjør hvem av de to bryggeriene som avgir sin stemme etter hver rett. Slik avgjøres det hvem som går videre til neste runde.

Vil du vite mer om bryggeribråk så finner du alle resultatene, menyene og mye fin informasjon på bryggeribråk sine egne nettsider. Det er absolutt verdt å ta en titt her: http://www.bryggeribrak.no/

 

Mat og øl på BD57

 

De aller fleste normalt oppegående øldrikkende individer har nok for lengst fått med seg at BrewDog har åpnet en bar i Oslo, men ikke alle har fått med seg at de også har en skikkelig dyktig gjeng på kjøkkenet, som lager mat som absolutt bør oppleves. BD57 har et imponerende utvalg av øl, og satser på høy kvalitet der man alltid får muligheten til å oppleve et nytt øl. I tillegg til fabelaktig øl har de altså mat. GOD mat!

OLYMPUS DIGITAL CAMERADet var en lystig gjeng ølentusiaster som var invitert på en gourmet-aften på Brewdog-baren BD57, i Markveien 57. Denne kvelden skulle de vise oss hvordan man kan nyte øl og mat i kombinasjon, og for anledningen var det satt sammen en 7-retters meny med nøye utvalt øl til. Kokken Thilde Gilling sto bak menyen, og ølspesialisten Inga Greve sto for valget av øl. Begge er velkjente navn innen sine felt, og ingenting var lagt til tilfeldighetene denne kvelden.

Menyen vi fikk presentert er ikke noe man vanligvis får mulighet til å spise på BD57, men den beviste hva kjøkkenet er i stand til, og i tillegg hvordan de velger å kombinere øl og mat. BD57 kommer til å arrangere ulike events der øl og mat står i fokus, så her er det bare å følge med på det som skjer! (vil anbefale å følge BD57 på facebook for å holde seg oppdatert).

Menyen vi smakte oss gjennom:

  • Rimmet kamskjell med nyr, mesk og agurk Haandbryggeriet – Bavaria
  •  Sjøkreps med variasjon av blomkål, brunet smør og karse Burning sky – Saison l`eté
  •  Stekt breiflabb med beter, jordskokk og blåskjell Brewdog – Holy moose
  • Sousvide kylling med ramsløk og variasjon av sopp Lindemans/Mikkeller – Spontalbasil
  • Ølbraisert Røros-okse med einebærkrem, fritert grønnkål og saltbakt selleri Brewdog – Dogma
  • Ølinfusert pannacotta, hvit sjokolade, multer og hylleblomst Omnipollo – Waffle wheat
  • Brent Ostlo-ost med rug og tindved Lervig brewers reserve barley wine

Bilde 17.10.2015, 19.41.51Som en liten overraskelse fikk vi også servert en liten snaps som var laget på stedet – Linie akevitt med tindved og honning.

Siden alle som satt rundt bordet er veldig langt over gjennomsnittet glad i godt øl og god mat, så var praten og diskusjonene stort sett rettet mot nettopp øl og mat. Jeg hadde gleden av flere hyggelige diskusjoner med både ansikter jeg har sett før, men også nye bekjentskap.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Holy moose..!

Etter å smakt oss gjennom en velkomponert meny med fantastiske retter, må jeg også kommentere at valget av øl til hver av rettene var meget bra, har ikke noe å sette fingeren på her.  Det var virkelig tenkt over hvorfor de ulike ølene passet godt sammen med de ulike elementene i rettene. En overraskelse var kanskje Brewdog Holy moose sammen med breiflabb. Dette er et øl med både mye humle og syrlighet fra de ulike bærene som er brukt i bryggingen. Sammen med de mineralske og ”jord” smakene fra betene var dette helt klart et valg som løftet både retten og ølet til en ny høyde!

Holy moose serveres fra et utstoppet elghode i baren, og for de som kjenner til de nordiske «hello my name is»- ølene, så er dette altså blanding av en IPA tilsatt de samme bærene som ble tilsatt i hver enkelt av de andre ølene. Og hvis du ikke har smakt det så anbefales det å stikke en tur innom  BD57 mens det ennå er mer igjen av ølet..

Videoen som BrewDog har laget om Holy moose er absolutt noe man bør få med seg, den viser mye av den galskapen bare BrewDog kan finne på. Mer info og en rimelig kreativ video finner du her:   https://www.brewdog.com/lowdown/blog/the-legend-of-the-holy-moose

 

Takk for en utmerket aften.

 

 

 

 

Brygg med John Carpenter fra Anchor Brewing!

Søndag 20. september hos Smakselv i Oslo 

Tid: kl. 11:00 – 17:00

Smakselv sine nettsider for billettkjøp

carpenterOm du er hjemmebrygger, er dette noe du IKKE vil du ikke gå glipp av! Mark Carpenter er en levende legende fra Anchor Brewing, med over 40 års erfaring fra bransjen. Her kan man virkelig få muligheten til å plukke med seg et og annet tips som kan være til inspirasjon for videre brygging.

Det planlagte ølet som skal brygges er en Anchor steam beer, et ikon av et øl, som også historisk sett har hatt svært stor betydning for hele den amerikanske mikrobryggkulturen og dannet grunnlaget for craftbeer-revolusjonen.

Starten på hele den moderne «Craft-beer- revolusjonen» skyldes nemlig  tre amerikanske bryggerier, med Anchor som selve Pioneren. Anchor Brewing er nemlig det eldste, ja faktisk det første amerikanske «craft»- bryggeriet og startet opp i 1896.

De tre bryggeriene som startet den moderne craftbeer-revolusjonen på 70 tallet i Usa er:

  • Anchor Brewing
  • New Albion Brewing
  • Sierra Nevada Brewing

Ok, jeg skal gjøre denne historien så kort som overhodet mulig, så skal jeg love deg å fortelle deg den lange historien en annen gang.

På slutten av 60-tallet fikk en velkjent kar, Fritz Maytag øynene opp for Anchor Steam beer. Siden bryggeriet holdt på å gå konkurs kjøpte den rike hvitevarearvingen 51% av aksjene, og noen år etter overtok han hele Anchor Brewing. En annen ølentusiast som hadde fått smaken på godt øl, John McAuliffe, ble inspirert og startet opp New Albion Brewing i Sonoma California, et mikrobryggeri som levde i syv år. Dette bryggeriet fikk også mange tilhengere, en av dem var Ken Grossman som hadde lært hjemmebrygging fra en kompis av sin far, og nord i California åpnet han i 1976 butikk for hjemmebryggere. Med hjelp fra McAuliffe utviklet Grossman sine egne øl med Paul Camusi, og han kalte ølet «Sierra Nevada»! Det er altså disse tre bryggeriene, Anchor Brewing, New Albion Brewing, og Sierra Nevada som startet hele ølrevolusjonen i USA, som har spredt seg rundt over Europa.. Og er ikke dette en grunn til at du virkelig skal ha en god unnskyldning til å ikke kjøpe bilett til dette fabelaktige arrangementet så vet ikke jeg..!

Ølnyheter september 2015

4 september er datoen for nyhetsslipp igjen på vinmonopolet, og denne gangen er det som Emblem-i-svart-150x1502alltid veldig mye på bestillingsutvalget, men også noen godsaker i basisutvalget!

Basis-, parti- og testutvalg

Ægir Lærdøl Sour Cherry Rye
To Øl Dry Hopped Berliner Weisse
Buxton Far Skyline Berliner Weisse
O’Hara’s Leann Folláin Extra Irish Stout
Grolsch Premium Lager
Partiutvalget:
Aja Høstløv Amber
Austmann Mørk Skog
Austmann Sura Bror
Sør Øst Høst Hoppy Red Ale
Ego Lactic Rain
Grünerløkka Fatlagra Bourbon Stout
Ægir Teeling Revival Irish Whiskey Barrel Stout

Bestillingsutvalg:
7 Fjell Morgenstemning Coffee Stout
Aja Bryggeri Pilen Pale Ale
Amundsen Achey Breaky Hop Single Hop IPA
Amundsen Bryggeri Blue Velvet
Amundsen Dont worry hoppy Single Hop IPA
Amundsen Lapu Mountain Smoked Tea Ale
Amundsen Total Eclipse of the Hop – IPA
Amundsen/Grünerløkka Oslo IPA
Balder Turken
Eiker IPA
Færder Supreme Stout
Grünerløkka Geriljagress Imperial IPA
Kinn Sommarøl
Lervig/Magic Rock Farmhouse IPA
Lindesnes Brygghus Crude Ale
Lindheim Afraid of the Dark Stout
Lindheim Red Hopster Imperial Red Ale
Lindheim We Juice Morell Berliner Weisse
Nøgne Ø Aurora Australis II
Nøgne Ø M.O.L.E. Russian Imperial Stout
Nøgne Ø Oud Bruin
Nøgne Ø Pumpkin Ale
ODE Citra Wit
Ode Engebret Café Lutefisk øl
ODE IPA
St. Hallvards Andersen Pale Ale
St. Hallvards Bikkje-Lisa Brown Ale
St. Hallvards Hermansen IPA
St. Hallvards Snipp-Møller Saison
Veholt Jimmy Red

8 Wired C4 Double Coffee Brown Ale
8 Wired Saison Sauvin
Alvinne Alvino
Alvinne Kerasus
Beer Studio Long Play
Beer Studio Remix
Beer Studio Spin Back IPA
Brasserie de Cazeau Saison
Brasserie de Cazeau Tournay Blonde
Brasserie Fantome Printemps
Brasserie Fantome Saison
Brewdog Hop Fiction Pale Ale
Brooklyn Sorachi Ace
Brouwerij de Molen Hamer & Sikkel
Brouwerij de Molen Hel & Verdoemenis
Brouwerij de Molen Vuur Vlam
Buxton Extra Stout
Bøgedal Lys No 466
CAP Hammerfest Jernteppet Pale Ale
Damm Inedit
De Kievit Zundert Trappist
De Molen White Witch
Del Ducato Chimera
Del Ducato Vieille Ville Saison
Del Ducato Viæmilia
Dugges Idjit Imperial Stout
Dupont Bons Væux
Dupont Cervesia
Dupont Moinette Blonde
Emelisse Black IPA
Emelisse Blond
Emelisse Double IPA
Garage Project Bossa Nova IPA
Garage Project Hellbender Barleywine
Garage Project Rose de Vallee
Garage Project Triple Day of the Dead
Gentse Gruut Amber
Gentse Gruut Wit
Gotlands Bryggeri Wisby Stout
Green Flash West Coast IPA
Harbour Brewing Company Pilsner
Jandrain-Jandrenouille IV Saison
Jandrain-Jandrenouille V Cense
Jandrain-Jandrenouille VI Wheat
Kingfisher Premium Lager
Malmgården Emmer IPA
Malmgården Emmer Tripel
Martin’s IPA
Mikkeller Beer Geek Dessert
Orkney Red MacGregor
OWA Sakura Lambic
Redchurch Bethnal Pale Ale
Redchurch Great Eastern India Pale Ale
Redchurch Hoxton Stout
Redchurch Old Ford Export Stout
Saison Dupont
Shepherd Neame Bishops Finger
Sierra Nevada Beer Camp Hoppy Lager
Ska Brewing Modus Hoperandi IPA
St. Feuillien Grisette Blonde Glutenfri
Stockholm Brewing Cuvee Alexandria 2014
To Øl Dangerously Close To Stupid
To Øl ReLeaf Me
UnderCover Brewing Brown Ale
Wild Beer Shnoodlepip

Reglene endres, ølinformasjon blir lovlig!

Skjermbilde 2015-09-04 kl. 09.11.31ENDELIG endres regelverket slik at det blir lettere for ølprodusenter å kunne beskrive ølet sitt på sine egne nettsider! Det gamle regelverket hørte fortiden til, og selv om det ikke er kjempestore endringer, så er dette en start på noe positivt.

 

Det som nå blir lovlig fra 1. november er “nøktern informasjon om alkoholholdige drikker i kanaler som forbrukeren selv oppsøker”. Dette innebærer at produsenter og grossister kan få lov til å gi nøktern informasjon, herunder bilder, om produktene på sine hjemmesider, samt på arrangementer som messer, omvisninger og kurs. Det åpnes også for produktbilder i Vinmonopolets nettbutikk. Det skal bli enklere for bransjen å forholde seg til regelverket gjennom klarere rammer for hva som er tillatt og ikke. Tilpasning til den teknologiske utviklingen og å imøtekomme forbrukernes behov og forventninger til faktainformasjon om alkoholholdig drikk er også en målsetning bak endringene. Dette vil gi forbrukerne som ønsker faktainformasjon om alkoholholdig drikk bedre mulighet for å finne denne informasjonen. En viktig forutsetning som ligger til grunn er at informasjonen kun kan gis i kommunikasjonskanaler som må oppsøkes av dem som ønsker denne informasjonen. En annen forutsetning er at den informasjonen som tillates, må være nøktern, faktabasert og ikke gå lenger enn det som er nødvendig for at forbrukerne skal få informasjon om produktenes egenskaper.

Helsedirektoratet vil komme med nærmere informasjon om innholdet i endringen i sin håndbok til alkoholregelverket og vil også avholde informasjonsmøte om endringene før de trer i kraft.

 Jeg er glad for at vi har fått på plass disse moderniseringene av regelverket, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug. – Dette gjør det mye enklere for forbrukerne å finne informasjon om alkoholprodukter, samtidig som produsentene kan få informert om sine produkter, sier Listhaug.

SÅ, hva blir forskjellen fra i dag?
– Hvor langt regelverket kan tøyes er vanskelig å si, men småprodusenter av øl slipper heldigvis nå å måtte registrere nettstedene sine i utlandet for å få lov til å vise bilder av ølet sitt frem. Dette er et lite skritt i riktig retning, og forhåpentligvis blir det mindre heksejakt etter ølprodusenter som ønsker å informere om produktene sine. Selve måten å “reklamere” for produktene forblir ulovlig, og informasjonen skal forbli i kanaler som forbruker selv oppsøker. Det blir spennende å se hvordan dette vil fungere i praksis, men til dags dato er det jo uansett mange ølentusiaster som ved ikke-kommersielle fordeler snakker varmt om produkter og fremhever de små og gode produsentene av godt håndtverk!
Nå blir blant annet dette lov for norske produsenter, på norske på norske nettsider! (med nøktern informasjon):
Skjermbilde 2015-09-04 kl. 09.08.41

Ølnyheter Juli 2015

 

 

Du finner alle nyhetene i bestillingsutvalget under:

Øl Land Bryggeri Volum Pris
Anthony R. Martin Bourgogne des Flandres Belgia John Martin 0,330 48,20
Liefmans Kriek Brut Belgia Huisbrouwerij Liefmans 0,330 49,40
Liefmans Goudenband Belgia Huisbrouwerij Liefmans 0,330 53,90
Oud Beersel Bersalis Tripel Belgia Oud Beersel Brouwerij 0,330 59,30
Brussels Beer Project Babylone Belgia Brussels Beer Project 0,330 59,90
Brussels Beer Project Dark Sister Belgia Brussels Beer Project 0,330 59,90
Brussels Beer Project Delta Belgia Brussels Beer Project 0,330 59,90
Brussels Beer Project Grosse Bertha Belgia Brussels Beer Project 0,330 59,90
Greenbrew Monsieur Rock Belgia Greenbrew 0,330 59,90
White Pony Zumbi Imperial Porter Ale Belgia White Pony Microbrewery 0,330 59,90
Oud Beersel Framboise Belgia Oud Beersel Brouwerij 0,375 62,60
Oud Beersel Oude Kriek Belgia Oud Beersel Brouwerij 0,370 69,60
White Pony Black Sheep Imperial Stout Belgia White Pony Microbrewery 0,330 70,00
Hanssens Oudbeitje Lambic Belgia Hanssens Artisanaal 0,375 84,90
Hanssens Experimental Cassis Lambic Belgia Hanssens Artisanaal 0,375 89,90
Hanssens Experimental Raspberry Lambic Belgia Hanssens Artisanaal 0,375 89,90
Hanssens Oude Kriek Handgeplukte Schaerbeekske Krieken Belgia Hanssens Artisanaal 0,375 109,90
White Pony Ride This Pony Belgia White Pony Microbrewery 0,330 109,90
Fantome Coffee Ruby Belgia Brasserie Fantome 0,750 149,90
Hanssens Oude Kriek Handgeplukte Schaerbeekske Krieken Belgia Hanssens Artisanaal 0,750 199,90
Horal Oude Geuze Megablend Belgia Brouw. Boon 0,750 249,90
Owa Yuzu Lambic Belgia Owa Brewery 0,750 299,90
UnderCover Brewing Pale Ale Danmark Undercover Brewing 0,330 44,90
UnderCover Brewing IPA Danmark Undercover Brewing 0,330 45,90
To Øl Blossom Danmark To Øl 0,330 51,20
To Øl Garden of Eden Danmark To Øl 0,330 56,80
Harbour Brewing Company India Pale Ale England Harbour Brewing Company 0,330 51,90
Harbour Brewing Company Pale Ale England Harbour Brewing Company 0,330 52,90
Brewfist Heimdall Galaxie Saison Italia NiuBru S.R.L. – Brewfist 0,330 52,90
Garage Project Louisiana Vodoo Queen New Zealand Garage Project 0,650 139,90
Garage Project Touch Wood New Zealand Garage Project 0,650 139,90
Eiker Saison Norge Eiker Ølfabrikk 0,330 69,90
Eiker Melkestout Norge Eiker Ølfabrikk 0,330 70,60
Amundsen Bryggeri Biggie Smalls Session IPA Norge Amundsen Bryggeri 0,500 70,90
Little Brother Stryn Norwegian Farmhouse Ale Norge Little Brother Bryggeri 0,750 189,90
Lervig Kjellerpils Norge Lervig Aktiebrygeri 0,330 44,40
Lervig Saison Norge Lervig Aktiebrygeri 0,330 55,10
Holtens Hveteflørt Norge Holtens AS 0,750 129,50
Nøisom Black IPA Norge Nøisom 0,500 70,90
Nøisom Messy Rye Rug IPA Norge Nøisom 0,500 70,90
Nøisom Redneck Amber IPA Norge Nøisom 0,500 70,90
Nøisom Slim Simcoe IPA Norge Nøisom 0,500 70,90
Nøisom Somnus Brown Ale Norge Nøisom 0,500 70,90
Nøisom Corvus Saison Imperial Stout Norge Nøisom 0,330 78,00
Brewdog Bourbon Baby Skottland Brewdog Brewery 0,330 64,90
Brewdog Stereowolf Stout Skottland Brewdog Brewery 0,330 64,90
Gotlands Sleepy Bulldog Summer Pale Ale Sverige Gotlands Bryggeri 0,330 44,90
Södra Ekologisk Lager Sverige Södra Maltfabriken 0,330 49,90
Stigbergets Ekologisk Pilsner Sverige Stigbergets Bryggeri 0,330 54,90
Rådanäs Lager Sverige Rådenäs Bryggeri 0,330 55,90
Gotlands Bryggeri Great White Bulldog Wheat IPA Sverige Gotlands Bryggeri 0,330 59,90
Stigbergets Endless Summer Ale Sverige Stigbergets Bryggeri 0,330 59,90
Rohozec Malina Tsjekkia Pivovar Rohozec 0,500 49,60
Rohozec Trináctka Tmavá Tsjekkia Pivovar Rohozec 0,500 52,20
Primator Exkluziv 16% Tsjekkia Primator 0,500 57,90
Primator Double 24% Tsjekkia Primator 0,500 67,10
Crazy Mountain Mountain Livin’ Pale Ale USA Crazy Mountain Brewing Co. 0,355 46,00
Flying Dog Raging Bitch USA Flying Dog Brewery 0,355 55,80
Boulevard Smokestack Series Imperial Stout USA Boulevard Brewing Co. 0,750 199,90

Garage Project – Brygg med en bryggmester

 

Brygging med TO bryggmestre er vel mer riktig, da det var både Jos og Pete som står bak bryggeriet «Garage Project» som var i Norge for å lære bort sine kunster til kunnskapstørste ølentusiaster og hjemmebryggere.

Pete og Jos fra Garage Project
Pete og Jos fra Garage Project

I lokalet til Smakselv var det duket for en ny omgang med konseptet «brygg med en bryggmester» der man får muligheten til å lære av de beste. Denne gangen var det altså bryggere som var kommet helt fra New Zealand, og med sine ville ideer og kreative bryggestil var det en «flytende gulrotkake» som skulle brygges. Dette ølet ble første gang brygget til en festival for to år siden, og fikk mye oppmerksomhet og gode tilbakemeldinger. Ikke overraskende, for dette  er et konseptøl som skiller seg ut fra det meste jeg har sett tidligere.

Ziggy`s carrot cake ale er inspirert fra moren til Pete som hadde oppskriften på sin gulrotkake skrevet ned på en lapp. Navnet på kaken var nettopp Ziggy`s carrot cake, og hvor hun hadde oppskriften fra visste ingen.

garage project oslo
Kunnskapstørste entusiaster
-Klikk bildet for større versjon-

Ølet er altså en flytende gulrotkake og det serveres ved at  det blandes inn nitrogen i ølet, noe som gir et tykt og kraftig skumlag på toppen. På toppen sprayes deretter en sitrusblanding rett før servering, og det tykke skumlaget med sitrus blir dermed selve «frostingen» som dekker den «flytende gulrotkaken». Ølet i seg selv er brygget med lite humle, og mye spesialmalt. Det er tilsatt revet gulrot ved meskingen, noe som avgir både farge og smak. Grunnen til å tilsette gulrot så tidlig i prosessen er for å konvertere all stivelsen til sukker. Dette er metoden å gjøre det på med alle grønnsaker med stivelse. Krydderblandingen som virkelig gir smaken av en gulrotkake består av kandisert ingefær, muskat og kanel. Dette tilsettes de siste 15 minuttene av koketiden, noe som er nok til å sterilisere krydderet og samtidig gi nok smak.

Garage Project sitt tips til krydderbruk er å tenke på hvordan man vil krydre en suppe. Noe krydder mister smak om det kokes for lenge, og noe bør kokes mer inn i «suppen».

God stemning i Smakselv sine lokaler når Garage Project er på besøk
God stemning i Smakselv sine lokaler når Garage Project er på besøk

Garage Project sine beste tips til hjemmebryggere:

  • Vann og vannjustering: Det er kult å bruke vannet slik det er på første batch og se hvordan resultatet blir. Blir det knallbra er det kanskje ikke noe grunn til å begynne å gjøre noe særlig med vannet, men heller  bruke det slik det er.
  • Malt og humle: Vær åpen for andre ølstiler enn de populære «humlebombene» og tenk på maltprofilen og hvorfor du bruker de malttypene du gjør. Ved knusing av malt er det en generell regel at det ikke skal bli for finmalt men gå lett i stykker når man gnir det knuste maltet mellom fingrene.
  • Frukt og krydder: Vær gjerne kreativ, men tenk over hvorfor du tilsetter det i ølet. Ikke tilsett rare ting fordi det er rart, det bør ha en mening. Tenk helhet!
  • Hygiene: Vær veldig nøye med desinfisering, og unngå å utsette ølet for oksygen. Corneliusfat anbefales å bruke, og disse bør man fyle med starsanblanding og trykksette med co2 når de er tomme for å holde dem sterile også når de ikke er i bruk.

Garage Project brygger mye spennende øl og har mange ulike konsepter som de tenker nøye gjennom i forhold til hvert øl. Designet på etiketter er fra ulike lokale kunstnere fra New Zealand og skiller seg definitivt ut blant andre flasker.

Som hjemmebryggere kan man eksperimentere i mye større grad enn et stort bryggeri. Garage Project har også i sitt bryggeri denne muligheten, i motsetning til store bryggerier som ikke har råd til å leke for mye med utradisjonelle tilsetninger og ølstiler. De to gutta kom derfor med mange gode tips og fine historier i forhold til akkurat dette. Et øl som ble brygget en gang tidligere inneholdt så ekstremt mye kaffe at det ville vært helt umulig å gjøre noe tilsvarende på et stort bryggeri. Ølet var derfor også i utgangspunktet vanskelig å drikke, men med laktose, vanilje og nitrogen ble det til en skikkelig konfekt av et kaffeøl. Dette ble også ervert slik på en festival og det høstet selvsagt mye oppmerksomhet.

En annen historie de fortalte handler like mye om det å smake og vurdere øl ut i fra egne preferanser. En gang kaldrøykte de masse malt på bryggeriet og endte opp med at alt luktet røyk en stund..

Ølet som ble brygget av det røykte maltet ble et spennende brygg som ble både søtt og salt. Dette ølet ble rett og slett et øl som smakte bacon! Dette ølet var det mange delte meninger om. Den ene reaksjonen var  «wow! det smaker bacon» mens den andre reaksjonen var «æsj, det smaker jo bacon!». Grunnen til at de fortalte denne historien var for å vise at man skal respektere at folk liker forskjellige ting.  Ikke alt appellerer like mye til «folket» og det er helt i orden. Man skal ALDRI fortelle noen om hva de SKAL synse og smake. Smak er individuelt og det må respekteres. Pete og Jos hadde flere artige historier som viser at noe av ølet de brygger har veldig delte meninger, sånn er det når man brygger «ekstreme» og annerledes øl. Her handler det definitivt om å pushe grensene langt, og det er nettopp dette som gjør Garage Project til det unike bryggeriet de er!

Garage Project har flere spennende varianter på vinmonopolet, og det anbefales også å ta en titt på bryggeriet sine egne nettsider for å få mer informasjon om de ulike ølene – http://garageproject.co.nz/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Garage Project startet opp i 2011 og bryggeriet holder til i  til i Wellington, New Zealand. Det er de tre kompisene Pete, Jos og Ian, som startet det hele, og som  bryggerinavnet tilsier, så holder bryggeriet til i en garasje (som en gang i tiden var et Jaguar-bilverksted eid av en kvinnelig racerbilsjåfør!).Bryggeriet har nylig  blitt kåret til det beste bryggeriet på New Zealand, og for de tre kompisene handler bryggingen om å glemme alt man forbinder med tradisjonell øl og åpne sitt sinn for nyskapende og utradisjonelt øl, noe de behersker veldig bra!

Smakselv drives av Amund Polden Arnesen (fag- og kursansvarlig),  Bjørn Harald Færøvik (daglig leder) og Eric Schønsee fra Bryggselv. Jevnlig holdes det ulike kurs i ølbrygging og ølsmaking i tillegg til andre spennende arrangementer. På arrangementene «brygg med en bryggmester» er det bryggere fra kjente bryggerier som lærer bort sine kunster. Fokuset er at det skal være gøy mens man lærer, og siden smakselv drives av tre annerkjente og kjente fjes i øl-norge sier det seg selv at det er verdt å få med seg arrangementene som finner sted her. Smakselv sine hjemmesider kan besøkes her: www.smakselv.no

 

 

Garage project – collaborations med norske bryggerier

 

Garage Project var i fjor på sin Skandinaviaturne, for å brygge fem samarbeidsøl i løpet av en uke. De fem ølene ble lansert i mai, og er nå tilgjengelige på vinmonopolet.

Garage Project startet opp i 2011 og bryggeriet holder til i  til i Wellington, New Zealand. Det er de tre kompisene Pete, Jos og Ian, som startet det hele, og som  bryggerinavnet tilsier, så holder bryggeriet til i en garasje (som en gang i tiden var et Jaguar-bilverksted eid av en kvinnelig racerbilsjåfør!).

Bryggeriet har nylig  blitt kåret til det beste bryggeriet på New Zealand, og for de tre kompisene handler bryggingen om å glemme alt man forbinder med tradisjonell øl og åpne sitt sinn for nyskapende og utradisjonelt øl, noe de behersker veldig bra!

amundsenHøsten 2014 pakket Jos koffertene full av spennende humle fra New Zealand og andre spennende ingredienser, og satte seg på flyet til andre siden av kloden. Først gikk turen  til CAP i Sverige utenfor Stockholm, der det 11 november ble brygget en imperial pilsner som fikk Classified Antipodean Pilsner. Dette er noe ganske annet enn det man ofte forbinder med pils, siden den er sterk (8%) og proppfull av humle. Noe av humlen fra New Zealand er også nye sorter som enda ikke har fått navn!

Neste dag var en kald tirsdag i Norge der det var Amundsen i Oslo som sto for tur. En  spennende hveteøl med de to utradisjonelle ingrediensene Hibiscus og Tamarillo var resultatet etter dette besøket. Selvsagt også med masse spennende humle fra New Zealand. Ølet fikk navnet ”Born Slippy”.

brygghusSamme dag, en del timer senere  bar det av sted til Grunerløkka Brygghus der det var en Pacific Pale ale på 5,5 % med masse spennende New zealand humle i. Den ene humlen er så ny at den enda ikke har fått navn!  Ølet har fått navnet ”Tai Nui”.

Deretter gikk turen til Jos videre over de snøbelagte fjellene som skiller østlandet fra vestlandet og det var nå Ægir som skulle besøkes. I Flåm hadde Ewan Lewis gjort klart bryggeriet for de norrøne gudene og for sin bryggekollega, Jos. ”First Wave” er en Oyster Stout og inneholder både østers og røykt tang. Dette er altså et kraftig øl med mye umami.

Neste dag var det klart for siste bryggeri og siste samarbeidsøl – med 7 fjell i Bergen. Dette ble et Saison med fejo og brettanomyces. Det ble dermed en sur avslutning på bryggingen for Jos!

Garage Project var i Sverige og Norge den 11-15 november:ægir

  • 11 nov – brygging med CAP Brewery utenfor Stockholm
  • 12 nov – Brygging med Amundsen Brygger og Grünerløkka i Oslo
  • 13 nov – Brygging med Ægir Bryggeri på Flåm
  • 14 nov – Brygging med 7 Fjell Bryggeri i Bergen

 

SKUMbag har tidligere avholdt ølsmaking på Bar Polar (Sandaker) med Garage Project sitt nordiske prosjekt som tema. Da smakte vi oss gjennom noen av ølene sammen med en gjeng ølentusiaster.

Onsdag 24 juli kommer Jos til Oslo og i Smakselv sine lokaler får man mulighet til å delta på deres arrangement ”brygg med en bryggmester”. Sammen med Garage Project skal det brygges et svært spesielt øl, eller en flytende gulrotkake som de selv kaller det! Dette kan bli veldig spennende og vi tar selvsagt turen for å være med på dette! Det vil derfor komme en artikkel om vår opplevelse etter arrangementet. Her kan du lese om arrangementet og kjøpe billett!

 

 

 

 

Brewdogbaren har åpnet i Oslo

BrewDog åpner dørene for allmennheten i dag, og jeg var så heldig å være på arrangementet de holdt igår. Jeg fikk en god sniktitt på Grunerløkkas nyeste vannhull sammen med noen av de største ølnerdene, og jeg kan vel med en gang si at jeg likte det jeg så og opplevde. Det meldes nå også om at det er stappfullt av folk på åpningsdagen, selv om det er midt i uken og arbeidsdag imorgen for folk flest.

Bilde 16.06.15, 18.10.54Det har i lang tid vært papir på innsiden av rutene som har skjult det nye stedet og hindret innsyn fra nysgjerrige forbipassasjerende. Mange har likevel fått med seg hva som har foregått i lokalene som huser den nyeste baren til BrewDog. På grunn av de strenge lovene her til lands har baren fått navnet BD57, noe som passer fint siden adressen er Markveien 57.

Selv om det ikke er fokus på store neonskilt eller Brewdog-logoer slik som det er på de andre BrewDog barene rundt om i verden, så er det likevel veldig mye som gjør at du kjenner igjen at dette er en bar helt i stil med det skotske bryggeriet. Folk som har besøkt de andre barene vil absolutt kjenne seg igjen her. Grafittikunstneren «Fisher» har fått utsmykke også denne baren i kjent stil og malt kule tegninger på veggene. Desverre så ble det lite fotograferin og heller et større fokus på å smake seg gjennom det spennende fra de mange tappetårnene. Heldigvis finnes det mange fine bilder av stedet, og jeg vil anbefale å ta en titt på BrewDog sin egne reportasje om det nye stedet: https://www.brewdog.com/lowdown/blog/hei-oslo

Med 20 tappelinjer med øl fra fat satses det hardt ikke kun på BrewDog sitt øl men også andre spennnede ølsorter. Det var både Cider fra Egge gård, sparkling Sake fra Nøgne Ø og øl fra både Lindheim, 7 Fjell, Kinn og Little Brother å få fra fat. Av BrewDog sine øl er det hele «IPA is dead»-serien, fatlagret Compass Box og forsåvidt alt annet du ser på bildet av tavlen. I tillegg til tappetårnene finnes et heftig utvalg av flaskeøl med generelt høy grad av eksklusivitet.

BD57 har også et stort kjøkken og en fristende meny med mye godt som passer til ølet. Selve lokalet er på to etasjer og det er plass til 250 gjester i baren med sitteplasser for 110.

Vil anbefale alle å ta seg en tur for å sjekke ut Norges første BrewDog-bar!

 

Brygging med BrewDog og Smakselv – Saison med sure kirsebær

Når skotske BrewDog først er i Norge for å brygge øl, må vi selvsagt være med. Det var en regnfull og grå ettermiddag to SKUMbags tok turen ned  til Smakselv sine lokaler i gamlebyen for å lære å brygge som en punk!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Angelo og Victoria fra BrewDog

Fra BrewDog var det bryggeren Angelo som sammen med Victoria tok oss med gjennom bryggekvelden. Angelo sto selvsagt for bryggingen, mens Victoria sto for smaksdelen av arrangementet. Dette innebar selvsagt mange artige historier og smaking på spennende øl fra det skotske punk-bryggeriet.

Saison med  kirsebær fra Haugerud var dagens bryggeplan, og de sure kirsebærene skulle tilsettes på ulike tidspunkt under bryggingen for å gi ølet ulike egenskaper. Den iherdige jobben med å fjerne steinene fra kirsebærene var godt igang da vi kom, og ikke lenge etter var også Angelo igang med selve bryggingen. Han startet med å tilsette kirsebærsaft i meskevannet for å justere ned pH. Siden dette verken setter farge eller smak på ølet kan man fint bruke andre ting enn kirsebær for å gjøre dette. Siden det likevel var mer enn nok kirsebærsaft er dette en fin måte å bruke opp alle råvarene på. Når pH var nøyaktig 5,5 var Angelo fornøyd og maltet kunne tilsettes I vannet.

Vi var en god gjeng samlet i Smakselv sine lokaler, og samtlige av deltagerne var hjemmebryggere som satt klar til å ta til seg alle de gode bryggetipsene fra BrewDog.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Med maltet tilsatt i meskevannet sank temperaturen fra 65 grader til 60 grader, og gradvis skulle temperaturen nå økes helt til en avslutning av meskingen på 75 grader. Meskeprosessen for en BrewDog-brygger er nok betydelig mer omstendig enn for en hjemmebrygger og tok dermed lengre tid enn det mange er vandt med. Her var det ingen snarveier og det var ikke klokken som styrte tiden – men prosessen i seg selv! Angelo brukte Jod og tok ut prøver underveis, for å vite hvor langt meskingen var kommet. Siden Angelo ville avslutte meskingen på det tidspunktet da mest mulig av stivelsen var gjort om til sukker tok selve meskingen mer enn to timer! Vanlig mesketid er ofte beregnet til enten 60 eller 90 minutter.

Angelo fra BrewDog og Bjørn Harald Færøvik fra Bryggselv
Angelo fra BrewDog og Bjørn Harald Færøvik fra Bryggselv

 

angelo brewdogUnder meskingen var Angelo nøye med å sirkulere manuelt underveis.  Ved å tappe ut vørter som ble helt over toppen igjen, trekkes maltet sammen, og ved å vente litt får maltet utvidet seg igjen. Dette kan sammenlignes med å presse på en svamp gjentatte ganger, og denne teknikken er dermed bedre enn å kjøre en pumpe kontinuerlig under meskingen siden maltet da bare trykkes sammen. Ved utmesking derimot ble pumpen satt på for å sørge for at vørteren ble sirkulert og «silt» gjennom maltet. Dette gjør at ølet blir klar i farge, noe vi fint kunne se etter at pumpen hadde stått på i ca 15 minutter.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Jod brukes som en indikator og skifter farge til en mørk fiolett nesten svart farge når det er mye stivelse igjen. Den første prøven blir dermed veldig mørk, og etterhvert blir fargen lysere når man tar ut nye prøver. Når det til slutt er lite eller ingen stivelse igjen er fargen på jodprøven betydelig mye lysere, og man kan si seg fornøyd med en god mesking med høyt utbytte. Det er ikke bare dette som bidrar til høyt utbytte,  her er  mange andre faktorer som må tas henyn til. Eksempler på dette kan være hvordan maltet er knust i forhold til utstyret som brukes. 60-80% utbytte er ofte vanlig for hjemmebryggere.

 

Før selve overrislingen eller skyllingen skulle gjøres ble det blandet inn kirsebærsteiner i maltet. Det var viktig at disse ble blandet inn i maltet og ikke bare lå på toppen. Kirsebærsteinene bidrar til en bedre «drenering» ved skylling av maltet, slik at vannet trekker med seg mest mulig sukker ved å fordele seg jevnere i maltet. Et triks mange bruker for å oppnå samme effet er å bruke risskall. Dette er mye grovere enn malt og gjør at det ikke blir så tettpakket. Dette kan også bidra til å unngå «stuck mash», dvs at det tetter seg helt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANB! Både kirsebærsteiner og ferskensteiner inneholder cyanid, og det var derfor en svært liten mengde kirsebærstein som ble brukt, for å være på den sikre siden. 2 teskjeer var nok i dette brygget.

 

 

 

 

Angelo foretrekker å regne ut selv fremfor å bruke ferdige kalkulatorer. Her viser Angelo oss en forenklet utregning (som var komplisert nok) av hvordan man kunne regne seg frem til hvor mye skyllevann man trenger. Vi fikk også råd om å bruke hodet ved å regne oss frem til mest mulig fremfor å stole blindt på alle bryggekalkulatorer som er tilgjengelig. Mange av regnestykkene for å finne både farge og bitterhet er ganske omfattende så han gikk mer i dybden på dette.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skyllingen foregikk stegvis der vørteren først ble overført til kokekjelen. Deretter ble vann på 75 grader tappet over maltet i to omganger. Først 8 liter, og deretter 12 liter. (Det ble også brukt 20 liter vann under meskingen). Spørsmålet om de ulike «sparge»- teknikkene kom naturlig nok, og Angelo mente at det er minimal forskell i utbytte ved å gjøre det på denne måten fremfor «fly-sparge» som gjøres ved å tappe alt skyllevannet over maltet samtidig som det tappes ut fra bunn i det samme tempoet. Ihvertfall på små hjemmebryggeutstyr ville man ikke merke noe forskjell på de to teknikkene selv om det er mye uenighet og diskusjon rundt akkurat dette blant hjemmebryggerne.

Under kokingen av vørteren ble det tilsatt tre ulike humler underveis, først styrian goldings, deretter motueka ved avslutning av koking, og til slutt fransk Strissel spalt. Humlemengdene var relativt små, da dette ikke skulle overskygge kirsebæraromaene. Kirsebærsaft ble tilsatt i slutten av kokingen, noe som gir både farge og litt lavere pH, og ved avslutningen av kokingen ble tilsatt enda mer av den sure og smaksrike saften for å få frem den gode smaken av kirsebær.

Etter nedkjøling av vørter var det til slutt tid for å tappe ølet i gjæringskarene. Ca 40 liter kirsebærøl ble fordelt i to gjæringsdunker der den ene dunken ble tilsatt saisongjær og den andre ble tilsatt norwegian farmhouse yeast. Nå er det bare å la dette stå å gjære, så får vi etterhvert undersøke hvordan det ferdige resultatet vil utarte seg!

Vi takker for en fin bryggesekvens og har plukket opp mange gode tips underveis som vil være nyttig i den evige jakten på å stadig forbedre vår egen bryggeteknikk.

Bilde 02.06.15, 10.28.23

Brewdog er velkjent for de fleste her til lands, og kanskje mest kjent er de for sin punk Ipa og fryktløse bruk av humle. det skotske bryggeriet ble startet i 2007 av James Watt og Martin Dickie, og har rukket å bli et av de mest annerkjente og innflytelsesrike «craft-beer»- bryggeriene. Brewdog har nok åpnet øynene opp for godt øl hos mange ølentusaster og hjemmebryggere. Besøk Brewdog sine nettsider her: www.brewdog.com

 

Smakselv drives av Amund Polden Arnesen (fag- og kursansvarlig),  Bjørn Harald Færøvik (daglig leder) og Eric Schønsee fra Bryggselv. Jevnlig holdes det ulike kurs i ølbrygging og ølsmaking i tillegg til andre spennende arrangementer. På arrangementene «brygg med en bryggmester» er det bryggere fra kjente bryggerier som lærer bort sine kunster. Fokuset er at det skal være gøy mens man lærer, og siden smakselv drives av tre annerkjente og kjente fjes i øl-norge sier det seg selv at det er verdt å få med seg arrangementene som finner sted her. Smakselv sine hjemmesider kan besøkes her: www.smakselv.no