Bli en ekte Skumbag med den originale Skumbag t-skjorten!

Med t-skjorten vår kan du kalle deg en ekte skumbagvenn, og det følger også flere eksklusive fordeler med t-skjorten! Mens andre driver «crowfunding» eller har andre former for å få inn penger på konto, har vi altså valgt å lage kule T-skjorter og samtidig gi kjøperne av t-skjorte spesielle og unike fordeler. Det er dere vi anser som våre største fans, som støtter oss, og bærer vår t-skjorte med stolthet. Klart vi skal involvere dere og gi noe mer tilbake! Send epost til jostein@skumbag.no for å kjøpe t-skjorten.

t-skjorten kan kjøpes for kr 500,- og dette inkluderer:

 • invitasjon til egne eksklusive arrangementer
 • invitasjon til flere arrangenenter før alle andre
 • egne tilbud på merchandise
 • og mye mer…!

IMG_6518

 

Brewdog deler oppskriftene på alle sine øl

BrewDog gjør det igjen, men denne gangen har de virkelig slått på stortrommen – nå har nemlig det skotske bryggeriet offentliggjort oppskrifter og info om alle sine 19 øl som skal lanseres i 2016!

 

Skjermbilde 2016-04-08 kl. 23.43.04For en stund siden var det stormende jubel blant hjemmebryggere da BrewDog gjorde oppskriftene på alle sine  215 øl tilgjengelige. Det nedlastbare pdf-dokumentet tar for seg hver enkelt oppskrift med info om ølene og tips underveis. Det hele presenteres nesten som en bok, som starter med enkle tips for hjemmebryggere. Deretter tas det for seg hver enkelt oppskrift fra starten til i dag. Det starter med flaggskipet Punk IPA, som etterhvert ble endret såpass mye at det er to oppskrifter på akkurat dettte ølet. Deretter følger resten av oppskrifene frem til det siste ølet som ble lansert, «Jet black heart», en oatmeal milk stout.

Hvert øl blir presentert med tekst, bilde og viktige nøkkeltall. Deretter følger selve oppskriften tilpasset til 20 liters bryggstørrelse. Siden humletilsetningene ikke er oppgitt i minutter den skal kokes har det oppstått mange diskusjoner angående dette i ulike ølforum. BrewDog har nemlig valgt å oppgi humletilsetninger ved å si at bitterhumle tilsettes ved kokestart, smakshumle halvveis og aromahumle ved kokeslutt. Dermed må folk selv finne ut når det er mest hensiktsmessig å tilsette ulik humle. Hos BrewDog er uttrekk av humlebitterhet/alfasyre ekstremt mye høyere enn for en hjemmebrygger, noe som kan orklare valget av å ikke oppgi koketid for humle mer spesifikt. Både whirpool og kjøletid er faktorer som er avgjørende her, og hjemmebryggere kan jo enkelt regne seg frem til når humle bør tilsettes for å oppnå riktig IBU. Gjærtype og gjæringstemperatur er tatt med, og gjæringstid er også noe man selv må stå for. De fleste hjemmebryggere lar gjerne ølet få gjære ut i ca 14 dager dersom det er en ale (slik som det er med de fleste av oppskriftene). I tillegg til små og enkle tips underveis er det også tatt med anbefalinger til mat som passer hvert øl. Dette er selvsagt et stort pluss.

Selve dokumentet har BrewDog kalt for «DIY Dog» – The BrewDog back catalogue. Versjon 1.0 tok for seg oppskriftene fra bryggeriets begynnelse til idag, mens i DIY ver 2.0 inneholder oppdateringene som er de 19 ølene som skal lanseres i 2016. Ved å investere i bryggeriets «shareholder»-program, «Equity for punks» får man ulike fordeler som ikke andre har. Dersom man nå i en begrenset periode «re-investerer»  får man oppskriftene tilsendt i bokform. Dette er dermed eksklusive bøker som det ikke finnes så mange av. Det nedlastbare dokumentet er derimot tilgjengelig for alle!

At et øl er tilpasset et spesifikt bryggeri, der bryggerne har sine måter å brygge på er noe man alltid må ha i bakhodet når man leser en oppskrift. Egne tilpasninger må man bare finne seg i å gjøre, og det er jo akkurat dette som gjør at man lærer seg å brygge bedre øl. Det å forstå hva som skjer, eller hvorfor ølet blir slik det blir er verdifullt dersom man skal bli flink til å brygge selv.

At BrewDog har gjort alle sine oppskrifter tilgjengelig er imponerende, selv om mange har sagt «velkommen etter, dette har vi gjort lenge». Men hvor mange bryggere kan skilte med en slik mengde oppskriftersom BrewDog kommer med? At bryggeriet nå har valgt å blottlegge de kommende oppskriftene for 2016 står det stor respekt av, i tillegg til å være nok et kreativt stunt fra bryggeriet for å få oppmerksomhet!

Og dersom BrewDog får mye oppmerksomhet rundt dette så er det fortjent. det er innovativt, kreativt og unikt. Det gir grobunn for å tenke annerledes og det gir entusiastiske hjemmebryggere inspirasjon samtidig som det vekker nysgjerrigheten.

NM Publikumsfavoritt 2016

 

SKUMbags gjør seg klar for årets NM som avholdes lørdag 30 januar. Denne gangen stiller vi med kun TO øl og ikke syv som i fjor! Vi satser ikke like knallhardt på å vinne årets stand i år (som vi har fått 2 premie for de to siste årene), selv om vi selvsagt er veldig gira på en førsteplass også..

Vi lever våre hektiske liv der alle hjulene skal rundt, og det har vært for få timer i døgnet til å klare å planlegge tidenes stand i år. Som småbarnsforeldre og med en rekke spennende ølrelaterte prosjekter på gang (som du garantert vil få høre mer om etterhvert!) er vi  stolte av våre to øl som vi har valgt å ta med oss. De to ølene vi har med oss i år er begge ekstreme på sin måte, og to veldig forskjellige øl.

Bilde 27.01.2016, 11.06.20Berliner Buddha er inspirert av ølstilen Berliner weisse, og mye av inspirasjonen kommer også fra Lindheim ølkompani som jeg besøkte i fjor. Bryggeriet på gården i Telemark brygger virkelig fantastiske syrlige øl med mye god frukt, og vi har plukket opp noen gode råd herfra. Vår Berliner weisse er tilsatt litt mer mørkere malt enn det som er vanlig, den er syrnet med «acid malt» og biola, og selve bryggingen tok to dager. Vi har tilsatt store mengder med pasjonsfrukt, og litt druejuice for å få en virkelig fruktig opplevelse. Ølet er friskt, syrlig, fruktig og holder en alkoholprosent på 4,7 %.

Bitter sweet symphony er et bittersøtt beist av en øl. Den er brun på farge, og dufter maltig og krydret. Vi har brukt chili og bipollen i ølet, og gjæret det med en belgisk saisongjær. Ølet er på 10 % og «etiketten» består av vårt smaksdiagram som viser hvordan ølet smakte ferskt og etter lagring!

Vi vil selvfølgelig poste oppdateringer underveis på facebookgruppen vår, og vi satser på å igjen få spredt masse ølglede!

Ægir Ylir – utvikling av øl over tid

IMG_9854.JPG

Endring av smak ved lagring

På førjulsbesøk til svigerforeldre tok jeg med tre flasker av Ylir som er Ægir sitt juleøl som vi kunne smake på. Det spennende var at disse flaskene var tre ulike årganger. Årets batch, fjorårets og et som har stått siden 2012. Ølet er krydret med blant annet ingefær, og jeg var spent på hvordan dette ølet hadde utviklet seg, og på reaksjonene til «smakspanelet».

Vi smakte først på årets øl og gikk deretter bakover i tid. Årets Ylir hadde masse kryddersmaker som ingefær og julekrydder. Flaske nummer to var ølet som har blitt lagret fra ifjor. Her var kryddersmakene mer avslepne, og ølet føltes både fyldigere og søtere. Det tredje ølet som hadde stått siden 2012 skummet litt, og det hadde virkelig endret karakter. Her var det mye smak fra malt og aromaer som rosin og dadler.

Konklusjon
Dette ølet egner seg veldig godt til lagring selv om det også er veldig godt ferskt. Karakteren endrer seg veldig over tid, uten at kryddersmakene blir borte. Det ferske ølet er godt å drikke tidlig på kvelden, mens det lagrede kan egne seg godt i et stort «snifter»-glass (de store glassene mange bruker til cognac) senere på kvelden, når julefreden har senket seg!

Tips: kjøp inn flere flasker, og lagre!

Her er smaksnotater vi gjorde underveis.

(null)

 

Brewdog Prototype challenge

 

La folket bestemme!

BrewDog liker å pushe grenser, men det viktigste er likevel  å produsere godt øl for folket.  Hvert år brygges derfor serien «Prototype challenge», en serie med forskjellig øl der det er folket selv som avgjør hvilket av de fire ølene som blir et et fast øl videre. Bryggeriet oppfordrer til å skrive smaksnotater som sendes til BrewDog via soaiale medier og etterhvert vil det det mest populære gå av med seieren!

Flere av de mest populære ølene fra BrewDog har tidligere blitt stemt frem av folket på denne måten. Jack Hammer, Cocoa Psycho, Dead Pony Club and Vagabond Pale Ale har alle vært prototyper som ble popstjerner over natten!

 

Bilde 21.03.2016, 14.36.00

2015 Prototype Challenge

De fire ølene i prototypeserien 2015  er tilgjengelig fra desember, så får tiden vise hvilken øl som faller best i smak:

· Milk Stout – 4,8%

· Session India pale lager – 4,4%

· Hopped-up Brown Ale – 6,3%

· Black IPA –  5.3%

NB! Disse ølene vil det kun være et lite opplag av, og de er kun tilgjengelig i en tidsbegrenset periode.

Mer info:

https://www.brewdog.com/item/1020/BrewDog/The-Prototype-Challenge-2015.html

Prototype Challenge 15-16 Info Pack

 

 

juleanmeldelse av juleølanmeldelsene

Dette er et dynamisk innlegg som oppdateres ved behov. Nederst i artikkelen finnes en løpende oppdatering av de ulike juleøltestene, om noen mangler så gi oss gjerne besjed!

Sist oppdatert: 9 desember (osloby butikkøltest lagt til og terningkast er endret i en av testene da det ble tipset om feil på ølnavnene)


..Hva er det med juleøltestene?

Hvert år dukker de opp over alt. På ulike nettsider som tar for seg øl, vin og mat. I tillegg hevder også de fleste avisene å ha «årets største og beste» test av juleøl. Det er tid for ekspertene å fortelle oss hvilket øl som er verdt å kjøpe, og hva man skal styre unna. Kjempebra, for uten disse veiledningene ville vi vel gått på en riktig stjernesmell?

Er det egentlig slik at et panel av øleksperter er i stand til å definere hva som er et bra juleøl og hva som er dårlig juleøl? Liker «folk flest» det samme som panelet i en juleøltest, og er ikke dette med smak subjektivt?

Det positive med disse øltestene er at det trekker ulike håndtverksøl og nye bryggerier frem i lyset, og man kan få tips til å kombinere øl og mat.

 

Det er på grunnlag av rare kommentarer og sprikende terningkast av juleøl som nå dukker opp at det vekkes opp en viss dobbeltmoral her.  Det er på tide å å se nærmere på de ulike anmeldelsene. Aller helst ser vi terningene ligge ved yatziblokkene på hytta, men det må altså til denne gangen. Jeg har sett alt for mye godt øl bli dømt nedenom og hjem, sprikende resultater, og intetsigende kommentarer. Vi tar et oppgjør med juleøltestene, og triller terninger!

«Juleøl» er et begrep som har endret seg de siste årene, i takt med veksten av håndverksøl og introduksjonen av nye stilarter og bruk av utradisjonelle ingredienser. Det virker som om man kan alt alt for juleøl, spesielt om ølet er krydret med noe som kan minne om jul. Dette er en interessant utvikling, med tanke på at det finnes utrolig mye øl som passer godt til julematen, øl som ikke forbindes med tradisjonelt juleøl i det hele tatt! Og når vi er inne på dette med  «stilarter» innen øl, så er det to ulike måter å tenke på. Noen brygger konsekvent en definert ølstil, og vil holde ølene innenfor de definerte rammene, mens andre bryggerier brygger nøyaktig det de vil, deretter plsseres ølet i en kategori for å kunne gi forbrukeren en pekepinn på hva de kan forvente seg av smaksopplevelser.

 Jeg mener ikke å være flåsete, men måten de ulike testene utføres på resulterer ofte i at testene i seg selv ofte bare blir villspor på stiene å følge i juleøljungelen. Mange får nok øynene opp for nye bryggerier, eller ser et øl som ser spennenende ut. Deretter er det om å gjøre å ukritisk kjøpe inn mengder av testvinnerne for å sikre seg godsakene, gjerne uten å tenke over i hvilken setting ølet passer best. Er det en testvinner så må det jo passe til alt? At ølet er godt er det ingen tvil om, men det betyr ikke at alle deler samme oppfatning.

 

 

Noen enkle tips for å lykkes med kjøp av årets juleøl:

 1. Når det gjelder personlige preferanser på smaking generelt skal man trå  varsomt. Ingen liker å få høre at det man liker å drikke til maten er feil. Drikk det du liker, og dersom kombinasjoner som kanskje  er litt spesiell ekler særegen fungerer for deg så kjør på! Tenk gjennom, eller prøv å sette ord på hvorfor du synes det fungerer godt.
 2. Vær åpen for nye smaker og kombinasjoner. Dersom du synes at noe øl kan være krevende kan den riktige kombinasjonen med mat nettopp være selve døråpneren for en helt ny og spennende verden.
 3. Smak øl i ulike stilarter og finn dine favoritter. Kjøp noen ekstra flasker av din favoritt som du kan lagrer til neste år.

 Hvorfor blir det feil å sette terningkast på øl?

 • Smak er individuelt
 • Et terningkast i seg selv forteller svært lite om et øl
 • Det blir ikke tatt hensyn til riktig serveringstemperatur og type glass det bør serveres i
 • Mye av ølet vil utikle seg i smak innen det serves til jul
 • Ulike stilarter blir ofte gredd over en kam
 • Mange tar for seg mange øl av få bryggerier og utelater dermed mangfoldet
 • Flaske, etikett og historien bak ølet utgjør også selve produktet. Ved blindtesting forsvinner dette og dersom det ikke blindtestes blir man bli påvirket av egne preferanser man har for hvert øl
 • Ølet blir ikke drukket i riktige omgivelser. Det sier seg selv at et øl som er produsert for å matche mat ikke blir testet til mat i en blindtest
 • eksperter eller fagfolk vil kanskje lete etter andre ting i smaksbildet enn det forbrukeren faktisk er ute etter
 • Panelet er ofte satt sammen av folk med for lik bakgrunn, noe som kan bidra til et ensidig panel.

 Ifølge matforsker Margrethe Hersleth er hovedårsaken til at ekspertene vil ha ett øl, mens den gjennomsnittlige forbruker heller drikker butikkøl, antakelig at ekspertene er mer «trenet» enn oss andre.

– Særlig er bitterhet en egenskap som kreves «trening» for å like, og jule-øl er ofte bitrere enn vanlig pils, forteller Hersleth, som er seniorforsker ved Nofima.

Utsagnet er klippet og kopiert fra fra: http://www.dinside.no/925674/derfor-liker-du-butikkolet-best

 

Hvorfor spriker de ulike testene så mye?

 • Det er ofte variasjoner på kunnskapsnivå i de ulike smakspanelene
 • Ulike smakspanel bruker ulike glass
 • Serveringstemperatur er ulik mellom ulike tester
 • Rekkefølgene på smakingen av ulike øl påvirker resultatet
 • Det er ikke de samme ølene som er med i hver test
 • Dersom det er muligheter for feil på ølet blir det ofte likevel vurdert (ville dette skjedd med vin?

Sammenligningsgrunnlaget spriker altså veldig mellom de ulike testene, og det er mange faktorer som gjør at et øl oppfattes slik det gjør. Kvaliteten på hvordan de ulike testene gjennomføres på og kunnskapsnivået til de ulike paneldetagerne varierer.

I årets juleøltesting har flere kommet med flere ulike tester, siden øl med butikkstyrke gjerne skilles fra det som finnes på vinmonopolet. I tillegg kommer alkoholfritt øl, og flere skiller også mellom norskprodusert øl, og utendlandsk øl. Med denne inndelingen er det både plusser og minuser. Det er fint at det gjøres slike skiller, siden man aldri vil kunne oppnå et like stort smaksbilde og kompleksitet på et øl med butikkstyrke sammenlignet med et sterkt øl. Det betyr absolutt ikke at øl på butikk ikke er bra, det er mye godt øl å finne i dagligvaren! Ved å ha hovedfokus på norske øl, vil man eksludere utendlandske godsaker. Når man også adskiller norsk og utendlandsk får man ikke et godt helhetsbilde av sammenligningene. Det vil nok i alle tilfeller være vanskelig å få dette til å bli best mulig, og nettopp derfor det er fint med mange øltester, når ølet uansett skal vurderes.

 

Her følger en oversikt over årets juleøltester

Måten terningkast er gitt på: 6 og 1 er uoppnåelige. Vurdering er foretatt etter ulike kriterier som fremkommer og hvordan testene er presentert i sin helhet. Noen beskrivelser kan vi si oss enige med mens andre er helt borti natten, Vi lar dette likevel IKKE påvirke vårt syn på de ulike testene. Alle terningkastene må uansett tas med «en klype salt» siden smak og vurdering av vurderinger vil være subjektivt. Les alle testene, smak det du tror du liker og gjør deg opp din egen mening!

Vi har her tatt med de juleøtestene som er verdt å lese, alt med ternigkast høyere enn 1 bør man si seg  fornøyd med og er altså verdt å ta en titt på!

 

 

Dette er ikke en juleøltest i tradisjonell stil, men hver uke tar nettstedet for seg et utvalg øl som beskrives og det kommer mattips til hvert øl. Ølene blir ikke terningkastet, men de ulike ølene er det som nettstedet mener er julens beste øl, og disse blir altså presentert og beskrevet. Vanskelig å gi noen fullverdig vurdering siden denne juleøltesten ikke er over! Her blir både norsk og utendlansk testet/anbefalt.

Terningkast 5

Alle i panelet jober til daglig med øl og i ølakademiet. Smakspanelet består av Kim Daniel Bergersen, Ronja Velten, Inga Greve og Jørn Tore Persen. Det kommer tydelig frem hva panelet legge i begrepet “juleøl”.  Alle ølene har fått konkrete tips om mat som passer til. Testen er delt i butikkstyrke og polstyrke, og det er også tatt med alkoholfritt øl. Det skilles i tillegg mellom håndtverksbrygget og klassisk øl. En stor fordel er at batchnummer er med, slik at ølet blir sporbart for produsent.

Det er oppdaget at det kanskje har gått litt fort i svingene for ølakademiet, for to av ølene har dem selv funnet navn på: Nøisom sin «Olav den heldige» er punchet som «Olav den hellige», noe som helt klart er uheldig for de nøisomme! 7 Fjell sin Vinter er riktignok en american strong ale, men de skriver altså navnene på norsk.

+ skille mellom håndtverksøl og klassisk øl + alkoholfritt er tatt med + konkrete matanbefalinger + batchnummer er med – pris er ikke tatt med – lage nye navn på to av ølene

Terningkast 3 (var opprinnelig 4 men har nå fått 3 pga feil navn på to øl)

De to første er faktisk ølakademiets test, og dermed den samme som finnes på ølakademiets sider. Den er likevel noe annerledes i presentasjonen, med info og mulighet for å bestille rett fra vinmonopolet. Alle små fakta er tatt med.

I testen av utenlandsk øl består smakspanelet av Apéritifs smakere, Lillian Gudvangen, Sebastian Tornéus og Magnus Baas, alle Nydalen Bryggeri og Spiseri, Andreas Martinussen, BD57, Nina Wessel Toft, Wesselgaarden kunst og mat, Mikael Niklasson, Gamle Major, Marie Larsson, Håndverkerstuene, Trine Wiik, Verdeniglasset og Siv-Karin Olsen, Melkebaren. Testen, som ble gjennomført 4. november, omfatter totalt 47 importerte juleøl.

Terningkast 4

Her handler det meste om typeriktighet og om smaksfeil, og et stort pluss er at denne testen ble utsatt på grunn av at ølet endres over tid. Dette er dermed testet nærmere jul enn mange av de andre vurderingene. Smakspanelet består av medlemmer i Norøl og Norbrygg;  Per Øyvind Arnesen, Ken Robin Ruud, Torleif Haug, Eskil Gaare Høstad, Anders Gran Osmundsvaag, Thomas Svennungsen og Jan Petter Arnesen. Disse er videre delt opp i to grupper der den ene testet poløl, og den andre gruppen hadde ansvar for butikkøl.

+ fersk test + har testet flere flasker når det er oppdaget feil på flaske – mangler konkrete tips til mat – litt korte beskrivelser, og ikke tatt med pris

terningkast 3

Testet 61 sorter fra vinmonopolet, småbryggerier og store bryggerier. Jury: Halvor Heuck, Marianne Tyldum Friis og Per Øyvind Arnesen. 61 øl er fordelt på 39 bryggerier, der det er representert 5 øl fra nøgne ø, 4 fra Berenzen, 4 fra haand og  3 fra Hansa.  Flere bryggerier har fått to øl vurdert. Mangler info om bryggerier på et øl (qinta da noel). Kun norske juleøl. Litt for vage beskrivelser. ”smaker jul” og ”passer til all julemat” er for tynt. Savner konkrete tips til mat, og hva ølene faktisk smaker.

Testen av butikkølet er utført av Patrick Pelsholen, Ragnhild Ousland og Morten Øverbye. Alle tre er ølkelnere. 28 øl er testet, og det hele innledes med å fortelle at polølet er bedre enn butikkølet, noe som egentlig er litt usaklig når panelet faktisk tester utelukkende butikkøl! Grafisk er det samme oppsett på de to testene, her er det også tatt med info om hvor ølet er kjøpt. Nederst i artikkelen følger tilstrekkelig info om panelet og hvordan testen er gjennomført. Går man på en dagligvarebutikk med et bra ølutvalg ser man mye spennende øl. Mye spennende øl – som ikke er med i denne testen.

+ mest nødvendig nøkkelinfo er tatt med – litt for få bryggerier og øl er representert – lite anbefalinger til mat

Terningkast 3 (Poløltesten får en svak firer og butikkøltesten en svak treer)

DN.no har kalt testen sin for «overraskende vinnere i årets store test av juleøl». Dette var vel ikke den eneste overraskelsen i denne testen. Etter en kjapp scrolling nedover listen finner jeg endel små underligheter. For det første er dette den enedte testen sålangt uten noen bilder av ølene. I tillegg består panelet av TO deltagere, der hvert øl er smakt av en av disse to (Merete Bø og Bendik Dannevig Kristiansen). Beskrivelsene av hvert enkelt øl gjøres med en til til to setninger, og det brukes litt merkelige beskrivelser. Eksempler på dette: «Fin fruktig konsentrasjon på smak», «en bløt og kremete frukt», «med en uttalt sødme og balansert friskhet», «med en integrert lang bitterhet i utgang», «integrert bitterhet og alkohol», «med en pen lengde og integert alkohol» osv..

+ mange øl er testet, og det er både utendlandske og norske øl – egentlig ikke noe ordentlig panel – manglende info om hvordan testen er gjennomført

Terningkast: 2

 

Her er det fokusert på store bilder og veldig lite tekst. Likevel er både pris, alkoholstyrke og matanbefaling tatt med. Desverre er selve vurderingsteksten altfor kort, og burde vært gjort annerledes. De store bildene kompenserer ikke for vurderingen av de 28 ølene..

Terningkast 2

Juleøltesten har fått navnet «det beste juleølet har du neppe hørt om», noe som gjør at man allerede i overskriften får beskjed om at leseren er underlegen. Dette er en uting som er observert flere ganger. Vi nevner flere eksempler:  «du steker maten feil», «du serverer vinen din feil», osv. En overskrift om mat og drikke bør appelere til leseren på en hyggelig og ikke fordummende måte. Et annen forstyrrende element er at hele siden fremstår som et eneste stort reklameskilt!  Ølet er smakt av Arnie Stalheim og David Løite (Klikk sin vinekspert + klikk sin ølekspert). Testen er gjennomført ved at det har blitt smakt mye, og noe er tatt med til «finalen», som består av ølet som er beskrevet og gitt poeng. Testen har fått mye kritikk siden Aass er glemt.

– svært mangelfull beskrivelse av hvert enkelt øl, ikke med info om alkoholstyrke eller tips om mat. – Aass er glemt – kun to personer i smakspanelet + veiledende pris er med

Terningkast 2

Dennetesten skryter på seg å være den største juleøltesten. Når vi klikker oss inn så viser det seg at dette blir brukt som god reklame for å få flere abonennenter. Vi kommer altså ikke inn på testen med mindre vi betaler. Tja, skal vi terningkast 1 eller skal vi annullere denne siden den ikke er tilgjengjelig. I ølverdenen er vel dette som å skulle gi terningkast til et øl med en åpenbar feil (mulig infeksjon?)..

Vi velger selvsagt det vi mener blir mest riktig – å ikke gi terningkast, pga feil eller manglende grunnlag!

Gi oss gjerne beskjed om du savner noen tester som vi skal ta med!

 

 

 

Eiker Ølfabrikk – God jul 2015

 

Økologisk jul fra Eiker ølfabrikk

I lokalene som en gang i tiden har huset en cellulosefabrikk i Mjøndalen brygges det nå øl fra et av de veldig få norske 100% økologiske håndverksbryggeriene. Alle prosessene under bryggingen skal ivareta miljøet best mulig, og råvarene som brukes er utelukkende økologiske. Eiker ølfabrikk er en familiebedrift, der Jonas etter 6 års erfaring som hjemmebrygger fikk familen med på å satse på sin ide. Bryggingen er ikke lenger en hobby ved siden av lærerjobben. Våren 2014 ble oppstarten for bryggeriet, i desember samme år var selve bryggeriet på plass og januar 2015 ble første øl brygget i Mjøndalen.

 

Ølet på de små 0,33 flaskene drar raskt assosiasjoner til retro medisinflasker. Med sitt enkle  design der ulike botaniske tegninger pryder etikettene, skiller de seg helt klart ut fra andre ølflasker. Unntaket etikettmessig er nok juleølet som har fått byttet ut det botaniske uttrykket med et tradisjonelt heklemønster. Flasken er den gode velkjente, og ølet er selvsagt også økologisk!

Eiker God jul

Dette er bryggeriets første juleøl og det er nå i salg på vinmonopolet.

Fra etiketten: «Mørk øl har godt av å lagres en stund. Derfor startet vi brygging av Juleøl allerede rundt påsketider. Ølet har lav grad av restsødme som balanseres med mild bitterhet. I aroma og ettersmak kan du kjenne hint av av ingefær og av svart pepper. GOD JUL 2015»

SKUMbags har smakt på ølet, og dette er helt klart et øl som passer godt til julematen. Med mye kullsyre (ikke for mye, men mer enn det vi er vant med innen denne ølstilen), og en passende maltsødme (som heller ikke er for dominerende) er ølet spesielt godt til pinnekjøtt siden kullsyret «vasker» bort fettet mellom hver munnfull av den feite julematen.

På farge er ølet dypt rødbrunt, og skummet er tykt og fast. Krydderet sitter som en liten overraskelse i ettersmaken. Ølet dufter deilig av både ingefær og karamell, men ingen voldsom krydderbombe i smaken altså – heller en liten anelse «jul» som avrunder hele smaksbildet. Ølet er godt balansert, og absolutt et godt juleøl å ha på middagsbordet 24 desember.

Pris på vinmonopolet: 69,90

0,33 l flaske

Klikk her for å finne nærmeste vinmonopol som har Eiker God jul tilgjengelig.

 

Se også smaksprofil på ølet på ølavisen. Her kan du også registrere dine smaksprofiler!

 

Når surøl blir sykt

 

Her kommer en viktig meldig fra Wild Beer, angående ølet «Yakodai», med forklarende informasjon rundt en fase i surølproduksjon som er for mange ukjent, men desto mer spennende!

«URGENT: Yadokai is sick!»

NB! Denne meldingen kommer rett fra Wild beer, og med en oppfordring til deg som har en flaske stående; lagre den en stund før den åpnes! Under bildet kan du lese hva Wild beer selv skriver om det syke ølet.

Så hva betyr egentlig at et øl er sykt?

-La meg forklare litt..Det høres rart ut ikke sant? At et surøl blir «sykt». Men fortvil ikke, ølet vil bli «friskt» igjen, du må bare ta tiden til hjelp!

Wild beer er kjent for sine øl med der villgjær og bakterier får leke seg og danne funky smaker. Bakteriene og gjæren som benyttes er kjent under navn som blant annet «Pediococcus» og «Brettanomyces». Pediococcus er en bakterie som kan gi ølet karakterer som kan beskrives som  «smør/oljete/diacetyl/ropey». Veldig kort forklart så er det som  teknisk sett skjer en reaksjon der polysakkarider dannes lagvis i ølet, nesten som små geleklumper.  Dette kan skje under gjæring, eller i flaske – eller begge deler. Og det påvirker både smak og selve konsistensen på ølet. Denne gangen har dette altså skjedd på et litt ugunstig tidspunkt for mange, med mindre man er tålmodig..

For nå jobber nemlig villgjæren brettanomyces, surølets beste venn som kan bidra til denne kompleksiteten og aromaen vi kjenner så godt igjen. Sakte men sikkert «rydder brett» opp og gjør ølet friskt igjen ved å bryte ned polysakkaridene. Mange mener at denne prosessen gjør at ølet endrer seg til å bli enda bedre, man må bare som sagt være tålmodig!

Og hva er så polysakkarider? – jo de mest vanlige er  stivelse, glykogen, pektin og cellulose. Polysakkarider: karbohydrater som er bygd opp av et stort antall monosakkaridmolekyler som er bundet til hverandre med glykosidbindinger (f.eks. cellulose og stivelse). Kilde: Store norske leksikon

yakodai

Her gjengir vi hele meldingen vi har fått fra Wildbeer:

Yadokai is an incredibly complex beer and it has just showed us exactly how complex it can be – the bottles of 2015 Yadokai are currently sick or ropey.

With Yadokai we use our house mixed yeast culture which has a healthy amount of pediococcus in it to provide complexity to our “dirty” beers. Pedio produces exopolysaccharides that increase the viscosity of a beer to that of jelly, this is called the “sick” or “ropey” stage of wild beers maturation.

Having opened a bottle last night we have found that the beer has become “ropey” in the bottle rather than the usual barrel phase. There are two silver linings to this:

1-Brettanomyces transforms a sick beer back into the viscosity of standard beer. It just takes time.

2-When Brettanomyces transforms a sick beer it is said (by Jean Van Roy from Cantillion and many other highly regarded sour producers) to create amazing flavours and aromas that you would not otherwise have been able to create!

Earlier in the year we experienced exactly this with another one of our beers, Shnoodlepip, and it has since cleared up beautifully with the help of Brettanomyces. Now it has an amazing residual depth of flavour and complexity that it would not have had without the pedio being involved. The blessing of Pediococcus!

Shnoodlepip and Yadokai have had a delayed pedio reaction and have become sick in the bottle well after packaging. Yadokai took a few months longer to show the signs of pedio and we have no idea why!

This is the reason we love the unpredictable nature of wild beer production. The mirco organisms that live on in the bottle continually evolve the nature of the beer over time.

One way to stop this evolution is to flash-pasteurise the bottles before they leave the brewery, killing all living organisms. Some great sour producers do this to ensure the flavour is more stable; however we like things a little more Wild, a little more unpredictable. We aim to produce beers that don’t just taste great straight off the bottling line but those that age fantastically as well.

Yadokai, with its 13% ABV, is perfect for ageing – we ask that you do just that and hold on to these bottles as they will come through the other side of the pedio phase and will taste even better for the experience. To cure the beer we suggest leaving it at room temperature for 2-3months (this is how long Shnoodlepip took at a cellar temperature), this will speed up the activity of Brettanomyces to clear the ropey-ness faster.

Yadokai will develop well if cellared far beyond this ropey stage, a relatively short period in the beers’ lifespan, the best before on the bottle is 2020 and it will age gracefully even after this date.