Last ned smaksskjema

Smaksskjema for øl finner du nederst på siden

Smaksskjemaet er utviklet av Jostein Sæthre for bruk ved ølsmaking. Dette er tilgjengelig for fri bruk til alle som vil benytte seg av det. Kopier, skriv ut og bruk det så mye du vil! Det er veldig fint om du forteller hvor du har funnet det, men det aller viktigste er at det bidrar til å spre både kunnskap og ølglede. Vårt smaksskjema blir allerede brukt av flere kommersielle aktører, og det har kommet spørsmål om det er i orden å «låne» skjemaet til ulike arrangementer. Dette synes vi bare er veldig hyggelig!

Hvordan bruke skjemaet og smakssirkelen

porteripaDet ligger mye arbeid bak utviklingen av dette skjemaet, og det har ved mye testing og endringer underveis Målet har vært at det skal være enkelt og praktisk, og at man skal lære noe av å bruke det. Skjemaet inneholder en smakssirkel der man kan lage «spider-diagram». Ved å krysse av lengst mulig mot sentrum av sirkelen indikeres det at det oppleves lite av denne smaken. Jo lenger ut mot sirkelen, jo mer opplevd smak. Ved å trekke linjer mellom markeringene får man et smaksdiagram. På hvert skjema er det mulig å beskrive to ulike øl. Ved å bruke ulike farger når smakshjulet fylles ut, kan man enkelt oppdage forskjellen. Dette er spesielt nyttig når to øl som har mye til felles smakes på, eller når to motsetninger testes! Bildet illustrer to ulike øl, der det røde kan representere en IPA, med mye bitterhet og mye sitrus. I tillegg er det mye humle og florale smaker. Det grønne diagramet kan være represantivt for ulike ølsorter og er typisk for en søt stout eller porter.

Ordene som står rundt sirkelen er hjelpeord for å få hjernen igang. Dette er kun ment for å enklere kunne sette ord på det man smaker. Å finne de riktige ordene som passer for å beskrive et øl er ikke enkelt, men skjemaet er teste ut grundig, og opp gjennom lang tid blitt slik det er. Når det gjelder beskrivelser som «fett» og «svovel» er dette smaker som kan opptre i noen ølsorter, enten er det meningen – eller så er det en feilsmak i ølet.

Da er det bare å smake i vei, og husk at smak er individuelt. Ingenting er nødvendigvis «feil», men prøv å tenke over hvorfor ølet smaker som det gjør, og hva du synes det smaker. Dette vil etterhvert gi en mye større glede når man smaker på noe. Ikke bare øl, men alt man synes er godt!

Her er skjemaet – print og bruk!

IMG_0837