Brewdog deler oppskriftene på alle sine øl

BrewDog gjør det igjen, men denne gangen har de virkelig slått på stortrommen – nå har nemlig det skotske bryggeriet offentliggjort oppskrifter og info om alle sine 19 øl som skal lanseres i 2016!

 

Skjermbilde 2016-04-08 kl. 23.43.04For en stund siden var det stormende jubel blant hjemmebryggere da BrewDog gjorde oppskriftene på alle sine  215 øl tilgjengelige. Det nedlastbare pdf-dokumentet tar for seg hver enkelt oppskrift med info om ølene og tips underveis. Det hele presenteres nesten som en bok, som starter med enkle tips for hjemmebryggere. Deretter tas det for seg hver enkelt oppskrift fra starten til i dag. Det starter med flaggskipet Punk IPA, som etterhvert ble endret såpass mye at det er to oppskrifter på akkurat dettte ølet. Deretter følger resten av oppskrifene frem til det siste ølet som ble lansert, «Jet black heart», en oatmeal milk stout.

Hvert øl blir presentert med tekst, bilde og viktige nøkkeltall. Deretter følger selve oppskriften tilpasset til 20 liters bryggstørrelse. Siden humletilsetningene ikke er oppgitt i minutter den skal kokes har det oppstått mange diskusjoner angående dette i ulike ølforum. BrewDog har nemlig valgt å oppgi humletilsetninger ved å si at bitterhumle tilsettes ved kokestart, smakshumle halvveis og aromahumle ved kokeslutt. Dermed må folk selv finne ut når det er mest hensiktsmessig å tilsette ulik humle. Hos BrewDog er uttrekk av humlebitterhet/alfasyre ekstremt mye høyere enn for en hjemmebrygger, noe som kan orklare valget av å ikke oppgi koketid for humle mer spesifikt. Både whirpool og kjøletid er faktorer som er avgjørende her, og hjemmebryggere kan jo enkelt regne seg frem til når humle bør tilsettes for å oppnå riktig IBU. Gjærtype og gjæringstemperatur er tatt med, og gjæringstid er også noe man selv må stå for. De fleste hjemmebryggere lar gjerne ølet få gjære ut i ca 14 dager dersom det er en ale (slik som det er med de fleste av oppskriftene). I tillegg til små og enkle tips underveis er det også tatt med anbefalinger til mat som passer hvert øl. Dette er selvsagt et stort pluss.

Selve dokumentet har BrewDog kalt for «DIY Dog» – The BrewDog back catalogue. Versjon 1.0 tok for seg oppskriftene fra bryggeriets begynnelse til idag, mens i DIY ver 2.0 inneholder oppdateringene som er de 19 ølene som skal lanseres i 2016. Ved å investere i bryggeriets «shareholder»-program, «Equity for punks» får man ulike fordeler som ikke andre har. Dersom man nå i en begrenset periode «re-investerer»  får man oppskriftene tilsendt i bokform. Dette er dermed eksklusive bøker som det ikke finnes så mange av. Det nedlastbare dokumentet er derimot tilgjengelig for alle!

At et øl er tilpasset et spesifikt bryggeri, der bryggerne har sine måter å brygge på er noe man alltid må ha i bakhodet når man leser en oppskrift. Egne tilpasninger må man bare finne seg i å gjøre, og det er jo akkurat dette som gjør at man lærer seg å brygge bedre øl. Det å forstå hva som skjer, eller hvorfor ølet blir slik det blir er verdifullt dersom man skal bli flink til å brygge selv.

At BrewDog har gjort alle sine oppskrifter tilgjengelig er imponerende, selv om mange har sagt «velkommen etter, dette har vi gjort lenge». Men hvor mange bryggere kan skilte med en slik mengde oppskriftersom BrewDog kommer med? At bryggeriet nå har valgt å blottlegge de kommende oppskriftene for 2016 står det stor respekt av, i tillegg til å være nok et kreativt stunt fra bryggeriet for å få oppmerksomhet!

Og dersom BrewDog får mye oppmerksomhet rundt dette så er det fortjent. det er innovativt, kreativt og unikt. Det gir grobunn for å tenke annerledes og det gir entusiastiske hjemmebryggere inspirasjon samtidig som det vekker nysgjerrigheten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s