Ægir Ylir – utvikling av øl over tid

IMG_9854.JPG

Endring av smak ved lagring

På førjulsbesøk til svigerforeldre tok jeg med tre flasker av Ylir som er Ægir sitt juleøl som vi kunne smake på. Det spennende var at disse flaskene var tre ulike årganger. Årets batch, fjorårets og et som har stått siden 2012. Ølet er krydret med blant annet ingefær, og jeg var spent på hvordan dette ølet hadde utviklet seg, og på reaksjonene til «smakspanelet».

Vi smakte først på årets øl og gikk deretter bakover i tid. Årets Ylir hadde masse kryddersmaker som ingefær og julekrydder. Flaske nummer to var ølet som har blitt lagret fra ifjor. Her var kryddersmakene mer avslepne, og ølet føltes både fyldigere og søtere. Det tredje ølet som hadde stått siden 2012 skummet litt, og det hadde virkelig endret karakter. Her var det mye smak fra malt og aromaer som rosin og dadler.

Konklusjon
Dette ølet egner seg veldig godt til lagring selv om det også er veldig godt ferskt. Karakteren endrer seg veldig over tid, uten at kryddersmakene blir borte. Det ferske ølet er godt å drikke tidlig på kvelden, mens det lagrede kan egne seg godt i et stort «snifter»-glass (de store glassene mange bruker til cognac) senere på kvelden, når julefreden har senket seg!

Tips: kjøp inn flere flasker, og lagre!

Her er smaksnotater vi gjorde underveis.

(null)

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s