Garage Project – Brygg med en bryggmester

 

Brygging med TO bryggmestre er vel mer riktig, da det var både Jos og Pete som står bak bryggeriet «Garage Project» som var i Norge for å lære bort sine kunster til kunnskapstørste ølentusiaster og hjemmebryggere.

Pete og Jos fra Garage Project
Pete og Jos fra Garage Project

I lokalet til Smakselv var det duket for en ny omgang med konseptet «brygg med en bryggmester» der man får muligheten til å lære av de beste. Denne gangen var det altså bryggere som var kommet helt fra New Zealand, og med sine ville ideer og kreative bryggestil var det en «flytende gulrotkake» som skulle brygges. Dette ølet ble første gang brygget til en festival for to år siden, og fikk mye oppmerksomhet og gode tilbakemeldinger. Ikke overraskende, for dette  er et konseptøl som skiller seg ut fra det meste jeg har sett tidligere.

Ziggy`s carrot cake ale er inspirert fra moren til Pete som hadde oppskriften på sin gulrotkake skrevet ned på en lapp. Navnet på kaken var nettopp Ziggy`s carrot cake, og hvor hun hadde oppskriften fra visste ingen.

garage project oslo
Kunnskapstørste entusiaster
-Klikk bildet for større versjon-

Ølet er altså en flytende gulrotkake og det serveres ved at  det blandes inn nitrogen i ølet, noe som gir et tykt og kraftig skumlag på toppen. På toppen sprayes deretter en sitrusblanding rett før servering, og det tykke skumlaget med sitrus blir dermed selve «frostingen» som dekker den «flytende gulrotkaken». Ølet i seg selv er brygget med lite humle, og mye spesialmalt. Det er tilsatt revet gulrot ved meskingen, noe som avgir både farge og smak. Grunnen til å tilsette gulrot så tidlig i prosessen er for å konvertere all stivelsen til sukker. Dette er metoden å gjøre det på med alle grønnsaker med stivelse. Krydderblandingen som virkelig gir smaken av en gulrotkake består av kandisert ingefær, muskat og kanel. Dette tilsettes de siste 15 minuttene av koketiden, noe som er nok til å sterilisere krydderet og samtidig gi nok smak.

Garage Project sitt tips til krydderbruk er å tenke på hvordan man vil krydre en suppe. Noe krydder mister smak om det kokes for lenge, og noe bør kokes mer inn i «suppen».

God stemning i Smakselv sine lokaler når Garage Project er på besøk
God stemning i Smakselv sine lokaler når Garage Project er på besøk

Garage Project sine beste tips til hjemmebryggere:

  • Vann og vannjustering: Det er kult å bruke vannet slik det er på første batch og se hvordan resultatet blir. Blir det knallbra er det kanskje ikke noe grunn til å begynne å gjøre noe særlig med vannet, men heller  bruke det slik det er.
  • Malt og humle: Vær åpen for andre ølstiler enn de populære «humlebombene» og tenk på maltprofilen og hvorfor du bruker de malttypene du gjør. Ved knusing av malt er det en generell regel at det ikke skal bli for finmalt men gå lett i stykker når man gnir det knuste maltet mellom fingrene.
  • Frukt og krydder: Vær gjerne kreativ, men tenk over hvorfor du tilsetter det i ølet. Ikke tilsett rare ting fordi det er rart, det bør ha en mening. Tenk helhet!
  • Hygiene: Vær veldig nøye med desinfisering, og unngå å utsette ølet for oksygen. Corneliusfat anbefales å bruke, og disse bør man fyle med starsanblanding og trykksette med co2 når de er tomme for å holde dem sterile også når de ikke er i bruk.

Garage Project brygger mye spennende øl og har mange ulike konsepter som de tenker nøye gjennom i forhold til hvert øl. Designet på etiketter er fra ulike lokale kunstnere fra New Zealand og skiller seg definitivt ut blant andre flasker.

Som hjemmebryggere kan man eksperimentere i mye større grad enn et stort bryggeri. Garage Project har også i sitt bryggeri denne muligheten, i motsetning til store bryggerier som ikke har råd til å leke for mye med utradisjonelle tilsetninger og ølstiler. De to gutta kom derfor med mange gode tips og fine historier i forhold til akkurat dette. Et øl som ble brygget en gang tidligere inneholdt så ekstremt mye kaffe at det ville vært helt umulig å gjøre noe tilsvarende på et stort bryggeri. Ølet var derfor også i utgangspunktet vanskelig å drikke, men med laktose, vanilje og nitrogen ble det til en skikkelig konfekt av et kaffeøl. Dette ble også ervert slik på en festival og det høstet selvsagt mye oppmerksomhet.

En annen historie de fortalte handler like mye om det å smake og vurdere øl ut i fra egne preferanser. En gang kaldrøykte de masse malt på bryggeriet og endte opp med at alt luktet røyk en stund..

Ølet som ble brygget av det røykte maltet ble et spennende brygg som ble både søtt og salt. Dette ølet ble rett og slett et øl som smakte bacon! Dette ølet var det mange delte meninger om. Den ene reaksjonen var  «wow! det smaker bacon» mens den andre reaksjonen var «æsj, det smaker jo bacon!». Grunnen til at de fortalte denne historien var for å vise at man skal respektere at folk liker forskjellige ting.  Ikke alt appellerer like mye til «folket» og det er helt i orden. Man skal ALDRI fortelle noen om hva de SKAL synse og smake. Smak er individuelt og det må respekteres. Pete og Jos hadde flere artige historier som viser at noe av ølet de brygger har veldig delte meninger, sånn er det når man brygger «ekstreme» og annerledes øl. Her handler det definitivt om å pushe grensene langt, og det er nettopp dette som gjør Garage Project til det unike bryggeriet de er!

Garage Project har flere spennende varianter på vinmonopolet, og det anbefales også å ta en titt på bryggeriet sine egne nettsider for å få mer informasjon om de ulike ølene – http://garageproject.co.nz/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Garage Project startet opp i 2011 og bryggeriet holder til i  til i Wellington, New Zealand. Det er de tre kompisene Pete, Jos og Ian, som startet det hele, og som  bryggerinavnet tilsier, så holder bryggeriet til i en garasje (som en gang i tiden var et Jaguar-bilverksted eid av en kvinnelig racerbilsjåfør!).Bryggeriet har nylig  blitt kåret til det beste bryggeriet på New Zealand, og for de tre kompisene handler bryggingen om å glemme alt man forbinder med tradisjonell øl og åpne sitt sinn for nyskapende og utradisjonelt øl, noe de behersker veldig bra!

Smakselv drives av Amund Polden Arnesen (fag- og kursansvarlig),  Bjørn Harald Færøvik (daglig leder) og Eric Schønsee fra Bryggselv. Jevnlig holdes det ulike kurs i ølbrygging og ølsmaking i tillegg til andre spennende arrangementer. På arrangementene «brygg med en bryggmester» er det bryggere fra kjente bryggerier som lærer bort sine kunster. Fokuset er at det skal være gøy mens man lærer, og siden smakselv drives av tre annerkjente og kjente fjes i øl-norge sier det seg selv at det er verdt å få med seg arrangementene som finner sted her. Smakselv sine hjemmesider kan besøkes her: www.smakselv.no

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s