Brygging med BrewDog og Smakselv – Saison med sure kirsebær

Når skotske BrewDog først er i Norge for å brygge øl, må vi selvsagt være med. Det var en regnfull og grå ettermiddag to SKUMbags tok turen ned  til Smakselv sine lokaler i gamlebyen for å lære å brygge som en punk!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Angelo og Victoria fra BrewDog

Fra BrewDog var det bryggeren Angelo som sammen med Victoria tok oss med gjennom bryggekvelden. Angelo sto selvsagt for bryggingen, mens Victoria sto for smaksdelen av arrangementet. Dette innebar selvsagt mange artige historier og smaking på spennende øl fra det skotske punk-bryggeriet.

Saison med  kirsebær fra Haugerud var dagens bryggeplan, og de sure kirsebærene skulle tilsettes på ulike tidspunkt under bryggingen for å gi ølet ulike egenskaper. Den iherdige jobben med å fjerne steinene fra kirsebærene var godt igang da vi kom, og ikke lenge etter var også Angelo igang med selve bryggingen. Han startet med å tilsette kirsebærsaft i meskevannet for å justere ned pH. Siden dette verken setter farge eller smak på ølet kan man fint bruke andre ting enn kirsebær for å gjøre dette. Siden det likevel var mer enn nok kirsebærsaft er dette en fin måte å bruke opp alle råvarene på. Når pH var nøyaktig 5,5 var Angelo fornøyd og maltet kunne tilsettes I vannet.

Vi var en god gjeng samlet i Smakselv sine lokaler, og samtlige av deltagerne var hjemmebryggere som satt klar til å ta til seg alle de gode bryggetipsene fra BrewDog.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Med maltet tilsatt i meskevannet sank temperaturen fra 65 grader til 60 grader, og gradvis skulle temperaturen nå økes helt til en avslutning av meskingen på 75 grader. Meskeprosessen for en BrewDog-brygger er nok betydelig mer omstendig enn for en hjemmebrygger og tok dermed lengre tid enn det mange er vandt med. Her var det ingen snarveier og det var ikke klokken som styrte tiden – men prosessen i seg selv! Angelo brukte Jod og tok ut prøver underveis, for å vite hvor langt meskingen var kommet. Siden Angelo ville avslutte meskingen på det tidspunktet da mest mulig av stivelsen var gjort om til sukker tok selve meskingen mer enn to timer! Vanlig mesketid er ofte beregnet til enten 60 eller 90 minutter.

Angelo fra BrewDog og Bjørn Harald Færøvik fra Bryggselv
Angelo fra BrewDog og Bjørn Harald Færøvik fra Bryggselv

 

angelo brewdogUnder meskingen var Angelo nøye med å sirkulere manuelt underveis.  Ved å tappe ut vørter som ble helt over toppen igjen, trekkes maltet sammen, og ved å vente litt får maltet utvidet seg igjen. Dette kan sammenlignes med å presse på en svamp gjentatte ganger, og denne teknikken er dermed bedre enn å kjøre en pumpe kontinuerlig under meskingen siden maltet da bare trykkes sammen. Ved utmesking derimot ble pumpen satt på for å sørge for at vørteren ble sirkulert og «silt» gjennom maltet. Dette gjør at ølet blir klar i farge, noe vi fint kunne se etter at pumpen hadde stått på i ca 15 minutter.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Jod brukes som en indikator og skifter farge til en mørk fiolett nesten svart farge når det er mye stivelse igjen. Den første prøven blir dermed veldig mørk, og etterhvert blir fargen lysere når man tar ut nye prøver. Når det til slutt er lite eller ingen stivelse igjen er fargen på jodprøven betydelig mye lysere, og man kan si seg fornøyd med en god mesking med høyt utbytte. Det er ikke bare dette som bidrar til høyt utbytte,  her er  mange andre faktorer som må tas henyn til. Eksempler på dette kan være hvordan maltet er knust i forhold til utstyret som brukes. 60-80% utbytte er ofte vanlig for hjemmebryggere.

 

Før selve overrislingen eller skyllingen skulle gjøres ble det blandet inn kirsebærsteiner i maltet. Det var viktig at disse ble blandet inn i maltet og ikke bare lå på toppen. Kirsebærsteinene bidrar til en bedre «drenering» ved skylling av maltet, slik at vannet trekker med seg mest mulig sukker ved å fordele seg jevnere i maltet. Et triks mange bruker for å oppnå samme effet er å bruke risskall. Dette er mye grovere enn malt og gjør at det ikke blir så tettpakket. Dette kan også bidra til å unngå «stuck mash», dvs at det tetter seg helt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANB! Både kirsebærsteiner og ferskensteiner inneholder cyanid, og det var derfor en svært liten mengde kirsebærstein som ble brukt, for å være på den sikre siden. 2 teskjeer var nok i dette brygget.

 

 

 

 

Angelo foretrekker å regne ut selv fremfor å bruke ferdige kalkulatorer. Her viser Angelo oss en forenklet utregning (som var komplisert nok) av hvordan man kunne regne seg frem til hvor mye skyllevann man trenger. Vi fikk også råd om å bruke hodet ved å regne oss frem til mest mulig fremfor å stole blindt på alle bryggekalkulatorer som er tilgjengelig. Mange av regnestykkene for å finne både farge og bitterhet er ganske omfattende så han gikk mer i dybden på dette.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skyllingen foregikk stegvis der vørteren først ble overført til kokekjelen. Deretter ble vann på 75 grader tappet over maltet i to omganger. Først 8 liter, og deretter 12 liter. (Det ble også brukt 20 liter vann under meskingen). Spørsmålet om de ulike «sparge»- teknikkene kom naturlig nok, og Angelo mente at det er minimal forskell i utbytte ved å gjøre det på denne måten fremfor «fly-sparge» som gjøres ved å tappe alt skyllevannet over maltet samtidig som det tappes ut fra bunn i det samme tempoet. Ihvertfall på små hjemmebryggeutstyr ville man ikke merke noe forskjell på de to teknikkene selv om det er mye uenighet og diskusjon rundt akkurat dette blant hjemmebryggerne.

Under kokingen av vørteren ble det tilsatt tre ulike humler underveis, først styrian goldings, deretter motueka ved avslutning av koking, og til slutt fransk Strissel spalt. Humlemengdene var relativt små, da dette ikke skulle overskygge kirsebæraromaene. Kirsebærsaft ble tilsatt i slutten av kokingen, noe som gir både farge og litt lavere pH, og ved avslutningen av kokingen ble tilsatt enda mer av den sure og smaksrike saften for å få frem den gode smaken av kirsebær.

Etter nedkjøling av vørter var det til slutt tid for å tappe ølet i gjæringskarene. Ca 40 liter kirsebærøl ble fordelt i to gjæringsdunker der den ene dunken ble tilsatt saisongjær og den andre ble tilsatt norwegian farmhouse yeast. Nå er det bare å la dette stå å gjære, så får vi etterhvert undersøke hvordan det ferdige resultatet vil utarte seg!

Vi takker for en fin bryggesekvens og har plukket opp mange gode tips underveis som vil være nyttig i den evige jakten på å stadig forbedre vår egen bryggeteknikk.

Bilde 02.06.15, 10.28.23

Brewdog er velkjent for de fleste her til lands, og kanskje mest kjent er de for sin punk Ipa og fryktløse bruk av humle. det skotske bryggeriet ble startet i 2007 av James Watt og Martin Dickie, og har rukket å bli et av de mest annerkjente og innflytelsesrike «craft-beer»- bryggeriene. Brewdog har nok åpnet øynene opp for godt øl hos mange ølentusaster og hjemmebryggere. Besøk Brewdog sine nettsider her: www.brewdog.com

 

Smakselv drives av Amund Polden Arnesen (fag- og kursansvarlig),  Bjørn Harald Færøvik (daglig leder) og Eric Schønsee fra Bryggselv. Jevnlig holdes det ulike kurs i ølbrygging og ølsmaking i tillegg til andre spennende arrangementer. På arrangementene «brygg med en bryggmester» er det bryggere fra kjente bryggerier som lærer bort sine kunster. Fokuset er at det skal være gøy mens man lærer, og siden smakselv drives av tre annerkjente og kjente fjes i øl-norge sier det seg selv at det er verdt å få med seg arrangementene som finner sted her. Smakselv sine hjemmesider kan besøkes her: www.smakselv.no

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s