Lindheim ølkompani, spontangjæring i Telemark

lB-logonewJeg starter dette innlegget ved å gå rett på sak der jeg vil fortelle om noe av det heftigste jeg har sett på lenge. Deretter kan du ta deg tid til å lese om bryggeriet som kombinerer frukt og øl på en helt fantastisk måte, et bryggeri som også har utmerket seg internasjonalt og er nylig kåret som verdens femte beste nye bryggeri (av 3800 nye bryggerier) av nettstedet ratebeer (Et velkjent nettsted for ølentusiaster der alle verdens øl blir vurdert). Ikke ufortjent, ølet er nemlig sabla godt!

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Spontangjæret øl

Noe av det mest imponerende jeg sett på et norsk mikrobryggeri noensinne befinner seg altså i Gvarv i Telemark, nærmere bestemt i tredje etasje på låven til Lindheim ølkompani. Her står det faktisk et 2000 liters coolship klar til bruk. Nå skal det produseres spontantgjæret øl på samme måte som de gamle belgiske bryggeriene produserer spontangjæret øl som lambic, kriek og geuze.

Coolship – Koehlship

Kort forklart så fungerer et coolship slik at det tappes varm vørter i det store karet, og dette kjøles deretter ned til ca 20 grader ved å la det stå slik i ett til to døgn. Selve karet er et åpent rektangulært gjæringskar med en stor overflate, noe som gjør at vørteren kjøles ned raskt nok og samtidig kan fange opp villgjær som er i luften. Etter denne spontangjæringen er over blir ølet lagret på eikefat der villgjæren får kose seg sammen med naturlige bakterier i eikefatet. Selv om gjæren og bakteriene som blir fanget opp fra luften underveis kan ødelegge ølet, kan det under riktige omstendigheter også bidra til å gi det ferdige ølet et komplekst og rikt aromabilde. Denne teknikken er brukt av de tradisjonelle bryggeriene i Belgia for å brygge lambic. Lambic er også basis som kan fatlagres og blendes for å lage ølsorter som gueze og kriek. Mest kjent for for å spontangjære øl på er kanskje noen av de belgiske bryggeriene som Brasserie-Brouwerij Cantillon, Brouwerij Boon, Brouwerij Lindemans og  3 Fonteinen.

 

Coolship-prosjektet på Lindheim

IMG_5177Coolshipet på Lindheim rommer 2000 liter, men av praktiske årsaker fylles det opp med ca 1000 liter varm kokende vørter. Her blir vørteren liggende til den har kjølt seg ned til 20 grader. Deretter blir vørteren tappet ned en etasje og rett inn på store fine rødvin- og hvitvinsfat der det skal stå å gjære videre og utvikle seg til å bli et surøl. Siden rommet er veldig luftig vil det komme endel naturlige bakterier og villgjær inn i rommet og ned i vørteren som ligger i det store karet. På lengre sikt vil det komme masse artige ting og tang fra omgivelsene som fester seg i det senkede taket over karet. Dette vil påvirke resultatet,  og med den store overflaten vil det komme nok av spennende og mystiske ting i det som til slutt blir et spontangjæret øl.

Coolshipet på Lindheim er trolig det første i sitt slag her til lands, og med på prosjektet er også NOFIMA som jevnlig kommer og tar målinger av både luft og vørter (Nofima er et av Europas største næringsrettede forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien).

Eivin forteller også at selve meskeprosessen for ølet som skal spontangjæres er langt mer tidkrevende enn på annet øl han brygger. Det brukes store mengder rå hvete i ølet, noe som sammen med meskeprosessen gjør at vørteren blir tynn og må koke lenger enn vanlig, i hele fire timer. Meskingen er en form for stegmesking der det startes på 40 grader i 20 minutter. Deretter overføres vørteren til kokekar, varmes opp til 60 grader, tilbakeføres og overisles med varm vørter. Denne prosessen gjentas flere ganger og meskingen er ferdig når temperaturen er oppe i 70 grader. Humlen som brukes er også lagret lenge for å miste mest mulig bitterhet og aroma, i dette ølet har humlen nemlig hovedoppgave å konservere ølet, fremfor å gi smak!

 

Coolshipet har allerede blitt testet (utendres i oktober i fjor), og nå har det fått sin plass inne på låven. Resultatet av det brygget lar vente på seg, for å brygge denne type øl er en prosess som tar lang tid. Fire fat  inneholder nå det som blir Lindheims første spontangjæret øl brygget på gammel tradisjonell belgisk måte. To av tønnene er allerede ferdig gjæret, mens de to andre er halvveis i prosessen. Neste gang coolshipet skal fylles blir på høsten når temperaturen ute er ca 12-13 grader. Da er det samme temperatur som på de Belgiske bryggeriene, og det er også da det er frukt på trærne. Det blir spennende å se hva som blir resultatet. Kanskje får vi etterhvert se en kriek med gårdens kirsebær?

image

 

Lindheim ølkompani

På fruktgården Lindheim står trærne nå i full blomst, og vi var to ølentusiaster som tok turen fra Oslo for å besøke Ingeborg og Eivin som driver den idylliske gården i Gvarv, Telemark en solfylt søndag i mai.

Ingeborg er odelsjente på Lindheim  gård, og i 2013 overtok hun og Eivin gården. De imagedriver altså med frukt og ølbrygging, noe som naturlig nok gir uante muligheter til å brygge spennende øl med egne råvarer. I alt ølet som brygges her er det tilsatt litt eplemost fra gårdens epler. Eivin er dessuten svært glad i å eksperimentere med ulike kombinasjoner av frukt og spennende ingredienser i øl, og ølstilene som brygges er blant annet farmhouse ale, Berliner weisse og en rekke øl som har blitt lagret på eikefat.

Både Ingeborg og Eivin driver Lindheim frukt med produksjon av epler, plommer, kirsebær og moreller – men det meste av tiden går likevel med til ølproduksjon. Selve bryggeriet er av høy kvalitet og kommer fra premier i San Diego der Ingeborg også har tilbragt mye tid for å lære ølbrygging fra noen av verdens beste bryggere. Mens Eivin er bryggmester driver Ingeborg også bryggeriet og alt det medfører med arrangementer og besøk på gårdspuben og i bryggeriet. Og tilstrømmende til gården blir det stadig flere av.

Mye av inspirasjonen hentes fra både Belgia og USA, og Lindheim har gjort flere samarbeidsøl med høyt annerkjente bryggerier som Pizza Port, Lost Abbey og Port Brewing (bare for å nevne noen). Nylig har de også brygget med Lervig og Edge fra Barcelona (som for øvrig topper den samme listen der Lindheim er rangert som nummer 5).

Årlig produseres det ca 50 000 liter øl på gården, og forventet produksjon i 2015 er 60000-70000 liter. Det brygges hver sjette dag, og størrelsene på batchene er ca 1000 liter om gangen. Ølet er i salg på enkelte serveringssteder og to varianter er inne på vinmonopolets bestillingsutvalg. I tillegg finnes det en egen gårdspub på Lindheim, og et butikkutsalg der man kan kjøpe øl av butikkstyrke og 2 liters growlere som man senere kan komme innom med for å fylle opp igjen. Growlersalget står for mye avølsalget direkte fra gården og det er ca 400 growlere ute blandt folk som kommer innom for å kjøpe øl fra direkte fra gården.

 

imageIngeborg og Eivin er svært hyggelige og gjestfrie folk, og jeg var også så heldig å få en liten fruktsafari med Eivin. Hunden Pippi følger ivrig med på turen og får samtidig god løpetrening. Det er imponerende å se hva de driftige bøndene har klart på så kort tid. Har du muligheten så vil jeg absolutt anbefale å ta turen til fantastiske Lindheim!

Lindheim har også fine nettsider som er verdt å kikke på: Lindheimfrukt.no

Det vil etterhvert komme en beskrivelse av ulike øl fra bryggeriet på medlemssidene, følg med!

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s