B.O.M – Belgian original maltbakery & brewery

B.O.M Brewery – Belgisk håndtverk

bomVi er godt på vei inn i 2015, og jeg vil gjerne fortelle litt om et spesielt bryggeri som  imponerte meg stort i 2014, nemlig belgiske B.O.M  eller «Belgian Original Malt Bakery and Brewery» som de tre bokstavene egentlig står for. Dette bryggeriet er et skikkelig håndtverksbryggeri som brygger sitt helt særegne øl på sine spesielle måter. Jeg har smakt de variantene som er tilgjengelige i Norge, de kan du lese om lenger nede på siden.

Etter å ha smakt på ølene som var tilgjengelig på polet og leste litt om bryggeriet tok jeg kontakt med mannen bak bryggeriet, Bert Von Hecke. Det viste seg at han i tillegg til å brygge fantastisk øl også var svært så hyggelig. Han svarte med glede på alt jeg lurte på, og delte villig av sin kunnskap!

Maltbaking – unik maltblanding på hvert enkelt brygg

DSC_0062 CROPPEDI gamle dager hadde de ulike bryggeriene egne malterier, men i dag bruker alle ferdig maltet bygg, behandlet på ulike måter for å gi smak og farge på ølet.

Det er denne gamle tradisjonelle måten å røste maltet på B.O.M har tenkt på når de med sin ombygde kaffebrennemaskin røster, eller baker sitt eget malt. På denne måten er maltet spesialtilpasset hvert enkelt brygg, og når det i tillegg benyttes innen 48 timer setter det absolutt sitt særpreg på ølet.

Maltbakingen foregår altså ved å brukeDSC_0067 umaltet bygg eller såkalt «white-malt» av høy kvalitet. (Bygg som er maltet og tørket skånsomt slik at det er helt lyst).  Deretter varmes og bakes maltet nøyaktig som ønsket, med en lav temperatur for en smooth og lys variant og høyere temperaturer for de møke og mer intense variantene.

Å bearbeide maltet på denne måten er en helt unik måte å virkelig spesialtilpasse hvert eneste brygg på. Dette er en tidkrevende prosess som krever nøyaktighet og mye kunnskap om  både råvarene og prosessene underveis når maltet varmes. Jeg kjenner ikke til andre bryggerier som gjør dette, noe som settet B.O.M i en særegen posisjon når det snakkes om håndtverksøl.

Bildene viser mannen bak bryggeriet, Bert Van Hecke i full gang med maltrøstingen. Hvert enkelt øl som brygges er på en ny oppskrift der det nyrøstete maltet er spesialtilpasset hver enkelt oppskrift og brukes innen 48 timer.

DSC_0071Bert Van Hecke

Bert startet sin karriere som en lidenskapelig hjemmebrygger, og startet å jobbe i Orval og deretter jobbet han i Rodenback. Deretter hadde en periode som «cellar master» hos Boon. Som Brewmaster på Sint-Bernardus, brygget han ølet «Abt 12 Special Edition» for å feire 60 års jubileet til bryggeriet. Dette er et øl som er kjent som et av verdens beste øl, og  har mye til felles med Westvleteren 12. Bert Van Hecke har også vært i juryen under ulike mesterskap som «World Beer Cups» i Seattle, San Diego, Chicago og enda en gang i San Diego. Med sin lidenskap ble han også interessert i de sitruspregete amerikanske humlesortene, og han jobbet derfor en stund for det amerikanske bryggeriet «new belgium». Likevel var det hos Rodenback han fant inspirasjonen til å brygge ølet etter gamle tradisjonelle metoder, i et bryggeri som tidligere produserte sitt eget malt.

Som nevnt er Bert som ølfolk flest en usedvanlig hyggelig fyr som gledelig deler noen ølhistorier med norske ølbloggere. Da jeg tok kontakt fikk jeg vite at han akkurat nå jobbet med et spennende prosjekt (special roast 2014):

Rozie Roza er navnet på ølet som blir brygget av brød! Dette er et øl som han brygger i samarbeid med lokale bakere, blåbærdyrkere og fruktdyrkere og produsenter av tradisjonell eple og pæresirup.  Dette er et øl uten humle og skiller seg veldig ut fra det som vanligvis brygges.

Og hvordan vil dette ølet smake? Ingen anelse! men det er knallgøy å lage noe helt annerledes og spennede!

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s