Ægir og Mackmyra på Håndverkerstuene – Øl, whisky og mat

 

Øl og whisky til mat – Ægir og Mackmyra

IMG_1383Det var en vakker høstettermiddag at Håndverkerstuene hadde invitert et knippe mat-øl-whisky-nerder til et fantastisk måltid der fokuset var øl og whisky til mat, og det ble servert godt øl fra Ægir og Whisky fra svenske Mackmyra til de ulike rettene som Håndtverkerstuene hadde spesialtilpasset til denne anledningen. Arild og Jostein var de to heldige SKUMbagsene som fikk gleden av dette herremåltidet og her følger en stemningsrapport med gode mat og drikketips fra denne ettermiddagen.

Angela D`Orazio fra Mackmyra og Evan Lewis fra Ægir var også tilstede for å fortelle om whiskyen og ølet som ble servert, så alt var virkelig lagt til rette for at dette skulle bli et riktig bra måltid med mye artig prat rundt bordet.  Håndverkerstuene introduserte selv rettene og Angela og Evan introduserte sitt valg av drikke og kom med små historier underveis. Praten rundt bordene var også preget av stor entusiasme og at alle gledet seg stort over alt det gode som ble servert.

Forrett:IMG_1384.JPG

  • Ceviche med tindved og multe
  • Whisky: Mackmyra Midnattsol
  • Øl: Ægir IPA

Ceviche er en rett bestående av sjømat marinert i sitrusjuice (som regel lime) og denne retten stammer opprinnelig fra Søramerika. Versjonen fra Håndverkerstuene inneholdt spennende ingredienser som Tindved og multe, og var altså en spesiell norsk variant som jeg absolutt vil smake på igjen. Kombinasjonen av sødme og syre i retten gjorde at dette var en knallgod og velbanlansert forrett som absolutt kan matches med mye ulik drikke.

Tindved er forresten er en plante i tindvedslekten som i Norge finnes viltvoksende hovedsakelig rundt Trondheimsfjorden og nordover til Ibestad i Troms. Det er de oransje bærene som brukes, da de inneholder blant annet mye syrer, garvestoffer og eterisk oljer i tillegg til en rekke sunne vitaminer og mineraler.

Mackmyra Midnattsol er en fruktig whisky som kan passe utmerket også som en forfriskende aperitiff. Whiskyen er en sesongwhisky som er laget en gang, og Mackmyra kaller denne også for en vårwhisky eller aperitifwhisky. Whiskyen har først blitt lagret på sherry og bourbon eikefat og deretter sluttlagret på svenske fat som har inneholdt svensk bjørkevin. Det er nok dette som også bidrar til den fruktige duften. Smaken er også fruktig og preget av krydder og eik. Et spennende og friskt valg som passet godt til den syrlige og friske forretten.

Ægir IPA er Ægirs mest solgte øl, og ble i 2012 kåret som årets øl. Det er et frisk øl og den høye bitterheten og fruktige aromaen passet veldig godt til syrligheten i cevichen. IPAen er Nod-Californa-westcoast-inspirert, en IPA med litt mindre bitterhet enn mye annen IPA, noe som får fint frem maltsødmen i ølet, og de fine fruktige sitrusaromaene fra humlen.

Hovedrett:IMG_1386

  • Oksepølse med chipotle i hjemmelaget brød, med søt rødløk og røkt mais.
  • Whisky: Mackmyra svensk røk
  • Øl: Ægir Ylir julebrygg

Ideen med å servere ”pølse i brød” var også å få vist frem at man også kan spise ”streetfood” sammen med whisky eller et krydret øl. Riktignok er nok dette mange hakk over det vi i Norge kaller for ”streetfood”, med en herlig hjemmelaget pølse i godt halvgrovt brød laget på stedet. Den fersk-røkte maisen og søtsyltede rødløken var helt perfekt til den røkte whiskyen. Ølet Ylir er et krydret juleøl og Evan kunne fortelle oss etter en rask titt på etikettene at dette faktisk var en av de første versjonene av ølet, noe som beviste at dette ølet absolutt tåler lagring veldig godt.

Svensk røk I starten lagde ikke Mackmyra røykt whisky fordi gårdeier ikke likte røyk og dermed tillot Whiskyprodusenten å drive med røyking på gården kun 6 uker i året. Denne Whiskyen er dermed et nytt produkt som Mackmyra har jobbet lenge og hardt med å få til, og det er en blend med stor spennvidde. Mackmyra sa først at denne whiskyen kun skulle selges i Sverige, men slik gikk det ikke. Etterspørselen ble for stor! Dette er en Whisky med stor spennvidde, 4-9 år gammel, 70 % røk og 30 % elegant whisky. Lagringen har vært på 200 liters fat (den røkte), 100 liters fat (den yngste) og i tillegg litt på 30 liters fat (svensk eik, ny amerikanske og sherry)

Ægir Ylir er et julebrygg og dette er varianten som finnes på vinmonopolet. Ølet er gyllent rødbrunt på farge, og dufter nesten som pepperkaker! Med einebær og ingefær i ingredienslisten, og 9 sorter malt er dette virkelig et skikkelig juleøl. Siden ølet også inneholder litt røykt malt, er det også et øl som er et godt matøl. Et kreativt og velfungerende ølvalg til pølsen!

Dessert:IMG_1387

  • Sjokoladekake med rømmekrem og bringebær, hjemmelaget konfekt, snickers og fudge.
  • Whisky: Ægirs Bior
  • Øl: Ægir Gævle heavy barrel Scotch ale

Så var det tid for dessert, og her var det ikke spart på noe! En nydelig sjokoladekake med rømmekrem og bringebær er jo aldri feil, men i tillegg kom det en overraskelse bestående av masse godsaker: hjemmelaget sjokolade, snickers og fudge.

Drikken vi fikk til desserten bidro selvsagt til et fyrverkeri av en dessert som man skulle ønske aldri ville ta slutt.. Nå fikk vi smake en helt spesiell whisky og et helt spesielt øl, et skikkelig samarbeid mellom Ægir og Mackmya som fungerte så bra at jeg håper at de vil samarbeide mye mer i tiden fremover også. Whiskyen Ægir Bio er nemlig lagret på fat som Ægir har lagret øl på, og Ægir Gævle er en øl av type ”Scotch ale” som har blitt lagret på Mackmyra sine whiskyfat.

Ægirs Bior Da Mackmyra og Ægir skulle samarbeide var det et kriterium fra Mackmyra at det skulle være et øl med lite bitterhet og aroma fra humle, bra styrke og en god del restsødme. Ægirs Lindisfarne ble dermed lagret på Mackmyras fat og deretter har Mackmyra lagret sin Ægirs Bior på disse fatene. Dufter av vanilje, malt og toffee. Smaken er søt og krydret, og med en herlig ettersmak av honning og vanilje.  Dette var en fulltreffer til desserten, mens noen mente at denne var perfekt til fudge hadde andre kombinasjonen av whiskyen og sjokoladekaken som sin store favoritt. Whiskyen har også mottat flere internasjonale priser!

Ægir Gævle wee heavy barrel – Dette ølet har jeg smakt en gang før, og det er virkelig en konfekt av et øl. Gleden var stor da jeg fikk et gjensyn med dette fabelaktige ølet som har fått lagt og godgjort seg på Mackmyra sine whiskyfat. Ølet er det samme som Lindisfarne, som er en scotch ale som ikke er fatlagret. Ølet er på 7 %, og smaker litt eik, vanilje, rosiner og karamell. Vanligvis ville jeg valgt en litt heftig Porter til en dessert bestående hovedsaklig av sjokolade, men dette ølet til denne desserten var virkelig en sann fryd for ganen!

IMG_1392

Oppsummering

Rettene var gjennomtenkte og hadde alle de små detaljene for å matche perfekt med den gode drikken vi ble servert. Kombinasjonene av mat og drikke var helt rå, og det hele toppet seg da desserten kom! Samarbeidet mellom Ægir og Mackmyra har vært svært vellykket og har resultert i flere internasjonale priser.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s