Øl og mat hånd i hånd

 

Bokanbefaling: «Øl og mat hånd i hånd» av Thomas Horne, Colin Eick og Eivind Stoud Platou.

 

IPA og Thaimat
IPA og krydret Thaimat er en av anbefalingene i boken, og jeg enig i at det fungerer veldig bra!

Det finnes mange bøker om øl, og det finnes mange bøker om mat. Men det finnes ikke så mange gode bøker om øl og mat, i hvert fall ikke på norsk. Øl og mat er oppfølgeren til boken ”ølbrygging fra hånd til munn” (som du kan lese om HER), og den er skrevet av Thomas Horne, Colin Eick og Eivind Stoud Platou.

Boken i seg selv er i samme format som forgjengeren, og med samme type design på forsiden. Den er også akkurat i riktig vekt for å kunne lese på sengen uten å bli sliten i hånden, noe som jeg har fått erfare at er en stor fordel for alle småbarnsforeldre..

Boken er delt inn i fire kapitler, der kapittel fire utgjør mesteparten av bokens innhold. Dette er først og fremst en bok som tar for seg hver enkelt øltype, og hvilken mat som passer til hver av disse. På mange måter litt omvendt av en tradisjonell kokebok med matoppskrifter der drikketipsene kommer litt på sidelinjen. Boken omhandler de fleste øltyper på en fin måte, der ølet først blir beskrevet med en påfølgende tilhørende oppskrift på en rett som passer spesielt bra å kombinere. Etter oppskriften får man også andre forslag til god mat som passer nettopp dette ølet. Ganske genialt i grunn, både for ølnerder som vil finne inspirasjon og tips til en type øl, men også for folk som nylig har fått denne fine interessen og som vil lære mer om å kombinere øl og mat.

 

Bokens innhold og kapitler

Photo 11.09.14 21 21 22 (HDR) (1)

Boken innledes med forord, der påstanden er at det finnes øl til enhver anledning, og med en oppfordring til også å kunne velge godt øl til det gode måltid.

Kapittel 1 tar for seg smak og lukt. I tillegg til de tradisjonelle grunnsmakene (søtt, surt, salt, bittert – og etter hvert umami) blir også fett beskrevet som en viktig smak. Øl inneholder selvsagt ikke fett, men er viktig å tenke på i forhold til valg av øl. Kapittelet gir gode og enkle forklaringer på litt grunnleggende om smak og de ulike komponentene i øl, og avsluttes med en beskrivelse over de ulike egenskapene til de ulike ølsortene.

Kapittel 2 er naturlig nok om å kombinere øl og mat. Her får man en del tips som er greie å følge. Etter beskrivelser av hvordan man kan tenke på å kombinere øl og mat får man også tips om hvordan bruke øl i matlagingen.

Kapittel 3 handler om å servere og å smake på øl. Kapittelet tar først for seg hvilke serveringstemperatur som er riktig på de ulike øltypene, deretter litt grunnleggende og en oversikt over ulike glass og glassets egenskaper. Det følger også litt opplæring i selve smakingen og et smakshjul med smaksskjema som gjør det lettere å beskrive ølets egenskaper (aroma, farge, tekstur, smak, avslutning og totalvurdering).

Photo 11.09.14 21 19 36 Photo 11.09.14 21 18 41Kapittel 4 er som sagt hoveddelen av boken og tar for seg de ulike øltypene med matforslag og oppskrifter. Det er 27 utvalgte øltyper, hver og en med en påfølgende matoppskrift. Ølenes rekkefølge er gjort etter farge der weissbier er det første ølet og imperial stout er det siste. En morsom og snedig detalj er at bokens sidekant også indikerer ølets ølfarge fra lys til mørk. Hvert øl har et fint og stort bilde av en utvalgt øl og det følger en beskrivelse av øltypen. Det er også eksempler på flere ulike øl innen type. Jeg hopper til sidene som tar for seg ølsorten IPA, fordi jeg har masse hjemmebrygget fersk IPA klar akkurat nå. I Beskrivelsen står det at IPA er godt til fyldig og fet mat, men kan være vanskelig til sterk meksikansk og asiatisk mat. Gulrotkake er oppskriften her, og andre anbefalte matkombinasjoner er curry, krydret thaimat, røkt kjøtt, grillet lam, gorgonzola og karamellisert eplekake.

Boken avsluttes med to artige oversiktstegninger ”fra øl til mat” og omvendt, der man enkelt kan se hvilken mat som passer til de ulike ølene, eller hvilket øl som passer til ulik mat.

Jeg har lest gjennom boken og synes at det er mange gode mat- og ølforslag, og fine oppskrifter som er enkle å følge. Boken passer til alle som vil lære mer om øl og mat eller trenger inspirasjon for å kombinere øl og mat.

Dette er en bok jeg absolutt anbefaler, og den er i salg nå – på de stedene som selger bøker!

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s