Mikkellers bog om øl

Photo 22.05.14 20 42 26Her kommer en bokanbefaling fra meg, for endelig har jeg fått kloa i den nye boken «Mikkellers bog om øl» Skrevet av Mikkel Borg Bjergsjø og hans kone Pernille Pang. Boken er skrevet på dansk, noe som heldigvis ikke skapte noen store vanskeligheter.

Først av alt må jeg si at jeg har lenge vært en stor fan av Mikkeller og alt det fantastiske ølet fra det danske mikrobryggeriet. Mikkel Borg Bjergsjø er mannen bak det hele, og han har på mange måter bidratt sterkt til det vi kan kalle «mikrobryggrevolusjonen» i Europa de siste årene. Siden 2006 har Mikkeller brygget fantastisk og nyskapende øl, og Mikkel regnes i dag som en av de aller fremste og mest kreative bryggerne i verden. Mye av ølet fra Mikkeller er ratet veldig høyt på listene som regnes som verdens beste øl, og de gylne boblende dråper fra Mikkeller har mottat mange velfortjente priser.

Boken innledes med Mikkel og Mikkellers historie. Dette synes jeg var utrolig artig Photo 22.05.14 20 49 41lesning, der vi får historien om hvordan fysikk og mattelæreren Mikkel fikk sin ølinteresse, startet med å brygge øl og hvordan Mikkeller ble til. Noe av det som gjør Mikkeller veldig interessant og annerledes enn andre ledende mikrobryggerier er at det brygges på mange ulike bryggerier rundt om i verden. Blant annet brygger Mikkeller i Belgia, Norge og USA. Denne form for brygging kalles gjerne «gipsy brewing» eller «phantom brewing». Det var først i 2010 at Mikkel sluttet som lærer og satset 100% på Mikkeller. Nå  eksporteres øl fra Mikkeller til 40 land, og det finnes fire Mikkeller-barer: to i København, en i San Fransisco og en i Bangkok!

Etter flott lesning om Mikkeller får vi en kort historie om øl, før vi ledes inn i kapittelet om mikrobryggølrvolusjonen. Her tas vi med  helt tilbake til 70-tallet da fire venner startet forbrukerorganisasjonen CAMRA (Campaign For The Revitalisation Of Real Ale) som et motsykke til det smakløse og masseproduserte ølet som rådet i etterkrigstiden. Organisasjonen vokste, og på slutten av 70-tallet skjedde det også spennende ting i USA som endret ølkulturen fullstendig! Her får vi historien om hvordan og hvorfor Anchor Brewing Company, New Albion Brewing Company og Sierra Nevada Brewing ble de tre største og viktigste pionerene i amerikansk mikrobryggshistorie.

Nå kommer kapittelet om øltyper. Her får vi beskrivelser av de ulike øltypene, men mest Photo 22.05.14 20 54 56interessant er det at vi også får Mikkels egne notater med meninger om hvert øl. Det følger også anbefalinger av spesielt utvalgte øl innunder hver beskrivelse. Jeg oppdager at det er noen øl ikke jeg har smakt som jeg veldig gjerne vil prøve å få smakt raskest mulig!

Ølsmaking med gode tips om både glass, temperaturer og hvordan man smaker kommer før vi blir tatt med til neste store kapittel som handler om ølbrygging og hvordan du selv kan brygge fantastisk øl.  Ølets ingredienser humle, malt, vann, gjær og «krydderier» beskrives fint og enkelt før det kommer tips om utstyr. Mikkel mener at det er EN ting som gjelder når det brygges, og det er allgrain brygging (med ekte malt og humle, ikke ferdig konsentrat). Dette ble jeg veldig glad av å se, og jeg er selvsagt helt enig i dette! Kapittelet tar for seg bryggeprosessene steg for steg og her får man mange fine tips. Dette er skrevet på en meget enkel måte som gjør at det vil være svært nyttig lesning  for en nybegynner, og artig lesning for dem som har brygget litt.

Photo 22.05.14 20 57 48Når du nå har lært deg å brygge kommer noe av det veldig mange raskt blar til for å lese aller først, nemlig oppskriftene! Først mange fine godbiter som blant annet noen av mine favoritter: beer geek breakfast, black hole, drink`in the sun og Monk`s brew (dette var bare noen av de mange oppskriftene fra Mikkeller). Deretter kommer det noen oppskrifter fra annet herlig øl fra andre bryggerier som The kernel, three floyds, to øl og Brouwerij de molen. Totalt får vi hele 25 originale oppskrifter på fantastisk øl.

Bokens siste hvedkapittel handler om øl og mat, et tema som jeg er spesielt interessert i! Her er det mange gode tips om hvordan kombinere øl og mat, og det er også noen ganske heftige oppskrifter fra noen av verdens beste kokker! Her er det oppskriftert øl tilpasset øl – fra Noma, Mielcke og hurtigkarl, Amaas og Kiin Kiin.

Så hva er mitt totalinntrykk av boken? Jo, dette er absolutt en bok jeg anbefaler! Den er lettskrevet og underholdende. Formatet/størrelsen er hendig og jeg kan fint ligge og lese denne i sengen uten å bli sliten i armene, og jeg kan enkelt og raskt ta den med ned i bryggeriet! den inneholder beskrivelser av Mikkelers ulike øl innimellom kapitlene, og den har mange flotte bilder. På lørdag skal jeg brygge to batcher, og selv om jeg stort sett lager mine oppskrifter tror jeg nok likevel at jeg vil brygge en beer geek breakfast denne gangen!

Boken kan du kjøpe i Mikkellers nettbutikk her: http://shop.mikkeller.dk

NÅ er boken også endelig tilgjengelig i salg i Norge, og kan kjøpes HER: http://www.olbrygging.no

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s