Nøgne Ø Porter er årets øl 2013!

 

nøgne ø årets øl nøgne ø porter årets øl

Nøgne Ø Porter ble årets øl 2013

Vi gratulerer det kompromissløse bryggeriet med vinnerølet, Nøgne Ø Porter. Denne mørke konfekten kan nå smykke seg med tittelen «årets øl» 2013.

Prisen ble delt ut på Soria Moria under ølfestivalen beer expo – beer 14. Etter at publikum over tid har stemt frem sine favoritter har nå en fagjury smakt seg gjennom finalistene. Bak Årets Øl står Apéritif, Ølakademiet, Norbrygg og Ølportalen. På bildet deler Garrett Oliver (fra Brooklyn brewery) ut prisen for årets øl. Bildet er tatt med ølbriller og er dermed litt uklart.

Fagjuryens begrunnelse:

«Årets Øl 2013 har sødmefylte toner fra rosiner, knekk og sjokolade. Ølet har i aromabildet et røstet malt- og kaffeaktig  preg. Fargen er mørk sjokoladebrun og skummet henger godt i glasset. Smaksbildet bærer preg av god munnfølelse  med sødme, frukt, sjokolade, lakris, kaffe, røyk og noe bitterhet i avslutningen. Årets Øl fremstår særdeles godt balansert med gode toner i både lukt og smak».

Totalt i denne konkurransen var det 124 forskjellige øl fra til sammen 20 norske bryggerier som deltok. Dette er tredje gang denne i den tredje utgaven av kåringen Årets Øl, og førsteplassen her henger meget høyt!

Her får du vinnerne i de seks ulike kategoriene med juryens begrunnelse. Nytt fra i år er at IPA har blitt en egen kategori. Vi gratulerer alle vinnerne!

Photo 25.04.14 17 41 06
Årets øl 2013
Både Kinn og Lervig ble kåret som vinnere i hver sin kategori.

Kategori 1 – Lys lager/pils
Ægir – Mai Helles Bock (6,5 %)
Juryens begrunnelse:  Ølet dufter sitrus og maltkaramell. Fargen er fin gyllen og skummet henger godt i glasset. Årets vinner fremstår godt balansert med avrundet maltsmak og lett humlebitterhet.

Kategori 2 – Porter/stout
Nøgne Ø Porter (7,0 %)
Juryens begrunnelse:
Duften er sødmefylt av toner fra rosiner, knekk og sjokolade. Ølet har i aromabildet et røstet malt- og kaffeaktig preg. Fargen er mørk sjokoladebrun og skummet henger godt i glasset. Smaksbildet bærer preg av god munnfølelse med sødme, frukt, sjokolade, lakris, kaffe, røyk og noe bitterhet i avslutningen. Årets Øl fremstår særdeles godt balansert med
gode toner i både lukt og smak.

Kategori 3 – mørk lager/bayer/bokkøl
Lervig 10 års jubileumsøl (4,7 %)
Juryens begrunnelse:
Ølet har et komplekst aromabilde med appelsin, nellik, røstet malt og pepper i duften. Fargen er gyllen gul og skummet henger godt i glasset. Karamell, appelsin og sitrus med godt humlepreg bærer smaken. Årets vinner er et friskt innslag som dufter og smaker godt.

Kategori 4 – Ale
Nøgne Ø #100 (10 %)
Juryens begrunnelse:
Ølet dufter frukt og har et blomsteraktig preg i aromabildet. Fargen er mørk. Skummet er tett og henger godt i glasset. Smaksbildet er komplekst med ristet gresskarkjerner, malt og brød. Ølet har også toner av kaffebønner, sjokolade og kakao i smaken. Årets ale fremstår tørr og med god bitterhet i avslutningen.

Kategori 5 IPA
Kinn Vestkyst (7,0 %)
Juryens begrunnelse:
Ølet har kraftig humlearoma med et tropisk preg. Fargen er gyllen mørk og skummet fremstår tett og henger godt i glasset. Årets IPA er et velbalansert øl i smaksbildet med fin sødme og god humlebitterhet.

Kategori 6 – Hveteøl/blond/wit
Nøgne Ø Saison (6,5 %)
Juryens begrunnelse: Ølet dufter lett av banan, sitrus og urter. Fargen er strågul og ølet har fint skumpreg. Årets vinner er en frisk og lettdrikkelig øl med godt humlepreg. Ølet har også toner av nyslått gress, karamell, frukt, banan og vanilje i smaken.

Dommerpanelet besto av Marie Larson (ass. daglig leder Håndverkerstuene), Inga Greve (utdannet ølkelner og pubvert),
Jan Petter Arnesen (øldommer i Norbrygg), Hylje Mortensen (ølhund i Norøl og øldommer i Norbrygg), Bjarte Lie (ølbrygger og gründer av Ølakademiet).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s