Introduksjon til hjemmebrygging

Photo 09.10.13 17 03 02Ølbrygging er for mange blitt en hobby og livsstil, og interessen for godt håndtverksøl ser ikke ut til å slutte å vokse. Mye har skjedd de siste årene og det finnes mange butikker og nettbutikker som selger gode råvarer og alt det du måtte trenge av utstyr. Å starte med et kurs er heller ingen dum ide for å komme igang, og føle seg trygg på prosessen. Det er noen viktige ting å huske på, men ølbrygging er faktisk veldig enkelt!  Overraskelsen blir derfor ofte stor når det første brygget skal smakes på. Det er nemlig da man oppdager at man fint kan brygge øl av ypperste kvalitet selv!

Dette er første innlegg under kategorien «ølbrygging», og dette er bare en kort introduksjon til brygging, og hva som skjer underveis i prosessen. Det vil etterhvert komme mange innlegg der vi går i dybden på ulike bryggetema.

Ale og lager – Overgjæret og undergjæret – to hovedkategorier

Man skiller mellom overgjæret øl (ale) og undergjæret øl (lager, pils). Undergjæret øl gjæres kjølig over lang tid, mens overgjæret øl gjæres kortere og ved høyere temperatur. Ved overgjæring legger gjæren seg på toppen av ølet og undergjæring synker gjæren til bunns. Mange mikrobryggerier og hjemmebryggere brygger overgjæret øl siden dette regnes som mer aromatisk og spennende enn undergjæret øl. Et overgjæret øl er ofte mer fruktig enn et undergjæret øl. Man kan selvsagt brygge begge varianter selv. Innenfor både Ale og Lager finnes det mange ulike typer øl.

Renslighet

Når man brygger sitt eget øl er det noen ting man bør være spesielt påpasselig med. Renslighet er veldig viktig. Alt som skal i kontakt med ølet etter at det har kokt må være desinfisert. Man får kjøpt eget middel for dette som er enkelt å bruke. Det er også viktig å være nøyaktig med temperaturstyringen underveis. Det mest foretrukne middelet for å desinfisere med heter «STARsan» og har den egenskapen at det ikke skal skylles ut. Dette er det siste stoffet som skal være i kontakt med det som skal desinfiseres (må selvsagt blandes med vann i riktige forhold først).

Å brygge sitt eget øl

Nå som man vet at renslighet er viktig, er det også greit å vite hva øl egentlig er. Øl består av malt, humle, vann og gjær. Mange bruker også ulike krydre eller ulike smakstilsetninger i ølet sitt. Malt er korn som har blitt tørket og deretter fuktet slik at det har begynnt å spire på nytt, og deretter tørket igjen. I ølbrygging brukes som regel maltet bygg, men det brukes også andre konsorter som hvete og rug. Humle er en slyngplante, og det er blomstene fra hunnplanten som brukes i øl. Humle brukes både for å få bitterhet i øl og som aroma. I tillegg har humlen en konserverende effekt. Det finnes mange ulike humlesorter og ikke all humle kan brukes i øl. Gjæren som brukes i ølbrygging er ulike gjærsorter med ulike egenskaper og smaker.

Mesking

Det første steget i bryggingen kalles mesking. Her varmes knust malt og vann opp til en bestemt temperatur mellom 62 og 68 grader. Jo nærmere 68 grader jo søtere blir ølet, og hvis man mesker ved lavere temperatur nærmere 62 grader får man et tørrere og mer utgjøret øl. Når man mesker blir sivelsen i kornet omgjort til gjærbart sukker (maltose). For at enzymene skal omgjøre stivelsen til sukker må malten holde temperaturen i ca en time. For å være sikker på å få ut mest mulig sukker merkes det ofte litt lengre. Jeg mesker i 90 minutter.

Siling, uttrekning av vørterekstrakt

Etter å ha mesket heves temperaturen til 80 grader og man heller varmt vann fra meskekaret over mesken. Denne prosessen gjøres i en time. Har man tappekraner nederst er dette veldig enkelt. Da kan man tappe i en gryte og helle over, eller så kan man koble på en sirkulasjonspumpe.

Utvasking

Nå skal restene av sukker vaskes ut og komme med i ølet. Her tilsettes det endel vann som man heller over meskekaret slik at det renner ned i kokekaret. Utstyret jeg bruker har meskekaret oppi kokekaret. Da heises meskekaret opp og jeg heller enkelt vann som jeg har varmet opp til 80 grader over. Etter at det har rent av seg fjerner jeg meskekaret og er klar for koking.

Koking

Nå som vørterekstrakt er klar skal ølet kokes og humle skal tilsettes. Noe humle tilsettes i starten og får være med på hele kokeprosessen, mens noe tilsettes underveis. Humlen sm tilsettes først lager bitterhet i ølet og humlen som tilsettes etterhvert lager smak på ølet. Tenk på tebrygging! Har man teposen lenge i vannet blir det en bitter smak, mens har man teposen kortere blir teen mindre bitter. Vanligvis koker man i 60-90 minutter og man kan bruke mange ulike humlesorter i ett og samme øl.

Kjøling

For å kjøle ølet er det mest vanlig å bruke en kjølespiral som senkes ned i kokekaret. Denne kobles til en vannkran, og kaldt vann strømmer gjennom spiralen. Det er viktig å ha denne oppi helt i slutten av kokingen for at den skal bli desinfisert.

Tilstelninger av gjær

Når vørteren er avkjølt tappes den i gjæringsdunker av plast eller glass. Gjæren tilsettes og gjærlås settes på. Nå skal dette stå i ca to uker i riktig temperatur før ølet kan stikker om på flaske eller fat.

Omstikking og sekundærgjæring

Hvis ølet skal på flaske tilsetter man ca 5 gram sukker per liter for å få kullsyre. Tappes det på far kan man enten tilsette sukker eller tilsetter CO2 direkte til fatet. Når jeg tilsetter sukker pleier jeg å lage sukkerlake og helle i. Gjæren som brukes kan enten tilsettes som den er, eller man kan lage gjærstarter på forhånd. Når flaskene har stått i romtemeratur i to uker er det kullsyre i ølet. Nå kan ølet lagres kjølig og modnes, og etterhvert nytes!

Her får du kjøpt utstyr og råvarer!

http://www.olbrygging.no

http://www.bryggselv.no

http://www.vinogbar.no

http://www.nogne-o.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s