Ølbrygging fra hånd til munn – bokanbefaling!

Ølbrygging fra hånd til munn, av Thomas Horne og Colin Eick.

Photo 26.02.14 17 46 56I dag vil jeg anbefale en bok for alle som er interessert i godt øl. Dette er en bok for deg som brygger selv eller har lyst til å prøve å brygge selv. Det er også en bok for deg som vil lære mer om øl, er nysgjerrig, eller har et lidenskapelig forhold til øl. Siden det har vært svært få gode norske ølbøker på markedet, så var dette etterlengtet litteratur – løp og kjøp!

Jeg har riktignok hatt denne boken en stund allerede, og ettersom jeg har bladd mye i den har jeg funnet ut at dette er en bok som hadde vært fantastisk å eie helt fra den tiden da jeg startet med ølbrygging. Men den gangen var det lite litteratur tilgjengelig, og ikke noe særlig på norsk. Det vil si – mye har vært tilgjengelig på nett, men det er noe fint å annerledes å ha det hele samlet i en bok. En bok man kan skrive inn små notater i underveis og ha lett tilgjengelig. En bok man kan bla i når man brygger øl, eller bare vil lese litt om den herlige drikken!

Veldig mye av de tingene som jeg har brukt mye tid på å finne ut av, er faktisk Photo 26.02.14 17 48 51samlet mellom disse permene. Jeg tenker da spesielt på tips om utstyr for å brygge, råvarer og bruk av gjær. Og ikke minst oppskrifter! I denne boken finnes 72 gode oppskrifter fra landets fremste mikrobryggere! Noen av de mest kjente bryggeriene som har gitt sine beste oppskrifter og tips er: Nøgne Ø, Ægir, Kinn, Sundbytunet, Crow bar, Lervig og Oslo mikrobryggeri. I tillegg er det også en rekke oppskrifter og tips fra noen av de mest anerkjente hjemmebryggerne i Norge.

Som du sikkert skjønner så er dette rett og slett en unik bok for å komme i gang med hjemmebryggingen! Det er ikke uten grunn at jeg varmt anbefaler boken til alle mine nye bryggevenner!

For ølentusiasten

Men boken inneholder ikke bare oppskrifter og tips for å brygge sitt eget øl, den inneholder ølhistorie og den tar for seg de ulike mikrobryggeriene i Norge på en flott måte. Ikke bare tips for bryggerne, men gode tips for øldrikerne er også med i boken. Den inneholder et eget kapittel om å drikke øl. Her er det beskrevet hvordan man kjenner smaker og usmaker og ulike tips om hvilke glass man bør velge til de ulike ølene.

Bokens oppbygning og kapitler

Etter fine forord og litt ølhistorie følger en flott beskrivelse av de ulike øltypene før selve Photo 26.02.14 17 48 00råvarene presenteres. Så følger en anbefaling av hjemmebryggeutstyr og en grundig gjenomgang av prosessene i bryggingen. Et artig og litt uventet kapittel omhandler etiketter, korker og til og med tips for å bygge sine egne ølkasser i tre! Dette forklarer også at boken er et must for alle som akkurat har startet med ølbrygging. Oppskriftene er mange, og så enkelt forklart at alle kan lykkes med disse. Oppskriftene  med de fine beskrivelsene og skildringene fra bryggerier/bryggere tar selvsagt mye av plassen i boken, og helt til slutt kommer en oversikt over anbefalte ølpuber og en oversikt over ulike steder å skaffe seg råvarer og mer drikkenyttig info.

«Ølbrygging fra hånd til munn» har også sin egne facebookgruppe som du kan bli med i her! Det ryktes også om at forfatterne jobber med en oppfølger til denne boken..!

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s